• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Започва Светлата седмица след Великден
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Седмицата след Великден е наречена Светла седмица тъй като възкресението на Иисус Христос носи просветление и надежда на всички православни християни.Възкресението на Христос е най-почитаният от всички християнски празници.

  По своята същност празникът се свързва с обещанието, че хората ще имат възможност да се завърнат в рая, откъдето са изгонени. И Светлата седмица е първата от поредица недели, когато тази светла вест трябва да достигне до християни.

  В църковния календар Великден продължава три дни – неделя, понеделник и вторник. Понеделникът след Великден се нарича Светли или „разтурни“ понеделник, свързан с обичая „размятване на яйца“ за предпазване от градушка и за плодородие.

  Всеки от дните на седмицата след Великден се нарича като Светъл. През всеки от дните на Светлата седмица се славят Божията майка и светите апостоли.

  На Светли понеделник – светите апостоли, през Светли вторник и сряда – св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък – св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък – св. ап. Петър, а в Светла събота – св. Йоан Кръстител.

  На Светлата сряда от Светлата седмица се изпълняват обичаи за дъжд, плодородие, предпазване от градушка, бродници и лоши болести.  Много често повторно се  боядисват яйца, които се раздават за душите на починали близки-според поверие, раздаването на червените яйца предпазва душите на мъртвите.

  Светли Петък – продължава да се слави Възкресението на Спасителя, и се възпява и Божията майка.

  Седмицата завършва с Томина неделя. Наречена е така на  името на св. ап. Тома, който единствен от апостолите на Исус не повярвал на Христовото възкресение. Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости. Оттогава останало и нарицателното Тома Неверни, а неделният ден от Светлата седмица се нарича Томина неделя.

  Християните се поздравяват с „Христос воскресе“ до Петдесетница.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg