• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Община Бяла отпуска стипендии за висок успех на ученици и студенти
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Община Бяла ще отпуска стипендии за висок успех на ученици и студенти от Бяла. Финансовото подпомагане на учениците и студентите ще се извършва по 6 мерки предвидени в Правилник за насърчаване и подкрепа на ученици и студенти с изявени постижения в областта на образованието, науката и изкуството по общинска програма „Децата на Бяла“ и Общинска програма „Успешни студенти“.

  Общинска програма „Децата на Бяла“ цели да стимулира висок успех сред учениците от V до XII клас, обучаващи се в дневна форма на обучение, постигнали минимален успех Отличен 5,50. Втората мярка по тази програма ще стимулира развитието на талантливи ученици, участвали на местни, регионални, национални, европейски и национални прояви. Стимулирането на учениците ще е финансово и ще се изплаща еднократно за съответния учебен срок или за постижение, както следва:

  1. Стипендии за висок успех:
  • Успех отличен 6.00 – 150 лв.;
  • Успех отличен над 5.50 – 100 лв.;

  2. Еднократна финансова награда „Децата на Бяла“ за постижения в областта на образованието, науката и изкуството:
  • I място -150 лв.
  • II място -120 лв.
  • III място -100 лв.

  Общинска програма „Успешни студенти“ ще поощрява студенти от Бяла в редовна форма на обучение, постигнали минимален успех „Много добър 5,00“. Стипендиите ще се изплащат еднократно, както следва:
  • За успех отличен 6.00 – 400 лв.
  • За успех отличен 5.50 – 200 лв.
  • За успех над много добър 5.00 – 100 лв.

  Втората мярка за студентите е „Успешни студенти – старт в кариерата“, която покрива семестриалните такси за цялото образование на студента, след сключен договор с Община Бяла. Условията по тази мярка са описани в чл. 3, ал. 2 от Програмата „Успешни студенти“.
  В съответствие с двете програми ще бъдат учредени награди „Ученик на годината“ и „Студент на годината“. Наградите ще се одобряват от кмета на Общината по предложения на експертната комисия по чл. 10 от правилника.
  Условие за кандидатстване за стипендиите и наградите и учениците и студентите да са жители на Община Бяла, с постоянен или настоящ адрес.
  Документите за кандидатстване, както и пълните Програми могат да бъдат изтеглени от сайта на Община Бяла (приложени към настоящата публикация). Заявления за стипендии за постигнат висок успех през първи учебен срок и зимен семестър ще се подават до края на учебната 2020/2021 година, а за втори срок и летен семестър през месец септември 2021 година.

  Заявленията, в комплект с изискуемите документи, се подават в деловодството на общинска администрация. Всички кандидатури ще бъдат разгледани от комисията и списък с одобрените за стипендия и/или награда ще бъдат публикувани на сайта на общината.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg