• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Шествие с чудотворната икона на Богородица в Бачковския манастир (снимки)
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка:Бачковски манастир

  Традиционното шествие  с чудотворна икона на Пресвета Богородица от Бачковския манастир  до мястото на намирането й в началото на ХVІІ век се стартира и през тази година. По традиция то се провежда на на втория ден от Великден. Литийното шествие бе водено от игумена на манастира епископ Сионий.Тази година, с оглед на санитарните изисквания, тя ще бъде носена не на обичаната носилка, а от по двама желаещи.

  Чудотворна икона на Пресвета Богородиц територията на манастира най-вероятно от времето на неговото основаване и винаги е оставала център на вниманието на монаси, вярващи и посетители. Не секва потокът от поклонници, които идват да получат благословията на чудотворния образ, споделят болката си и измолят защитата му.

  Самото разположение на св.икона е по волята на изобразената Божия майка и е свързано със скриването и намирането й. А именно, по време на трудните начални години на турското господство, иконата е била скрита в местността Клувията, където е намерена отново в началото на ХVІІв. и донесена в манастира. За почуда на монасите, тя изчезнала и отново била намерена на същото място в планината и върната. Това се повторило на два пъти, докато един от братята в манастира не получил в съня си заръката на св.Богородица, образът й да бъде изложен в съборната църква на манастира, вдясно от централната врата, в отделен иконостас, с три стъпала пред него, за да посреща всеки нуждаещ се и за да бъде винаги в храма.

  Съществува също така предание, че Чудотворната икона е копие на легендарната икона на св.Богордица, нарисувана от ев.Лука и прелетяла сама от Грузия до манастира.

  Снимки:Бачковски манастир , фейсбук страница

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg