• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Маратон Варна със специални бонуси за българските атлети
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  За първи път маратон Варна предвижда специални бонуси за финиширалите на първите три места български атлети. Така организаторите смятат да стимулират представянето на родните таланти, които досега се отличаваха с премии само след постигането на определен резултат или рекорд. Тази неделя в морската столица парични премии ще заслужат медалистите и при мъжете, и при жените в класическата дистанция 42.195 км – съответно 500, 300 и 200 лева за първо, второ и трето място.

  Стартът и тази година е точно в 9.30 часа по традиция от площад “Независимост” до Варненската опера. Първи потеглят участниците в класическия маратон, след тях през пет минути ще тръгнат тези в полумаратона и накрая бягащите 10.5 км. След старта маршрутът преминава по централната пешеходна зона, навлиза от главния вход в Морската градина и там вече се вие по алеята покрай самия бряг. Така атлетите отново ще бягат сред зеленината на парка, а пред очите им ще бъде и морската шир.

  Участниците могат да избират между три дистанции – класическата от 42.195 км, полумаратонът на 21 км и по-кратката на 10.5 км, което е предпоставка да се включат много любители на бяганията в България, поканени са лекоатлетическите клубове и бегачески организации от цялата страна. Самото състезание ще се състои при стриктно спазване на здравните мерки. Същевременно, поради напрегнатата епидемиологична обстановка организаторите решиха да не провеждат масовото бягане на 2 км и ще очакват най-малките любители следващата година.

  Ветераните над 45 г. също ще бъдат премирани за призови класирания в дългите бегови дистанции с по-големи бонуси, които достигат до 500 лв. за шампионите на 42.195 км. Много големи са премиите и за победителите в класическия маратон, те ще получат и при мъжете, и при жените по 4000 лева, вицешампионите по 2000 лева и т.н. до наредилите се на десето място. Парични награди са предвидени и за всички финиширали до шесто място на 21 км и на 10.5 км.

  Маратон Варна продължава веригата от атлетически състезания тази неделя в шестата година от инициативата под мотото “Бягането като начин на живот”. Учреден през 2016 година, проектът за няколко сезона бързо увлече хиляди и се превърна в незаменима част от модерния облик на няколко големи български селища. Тази година веригата се завърна в традиционния си формат със старт в Стара Загора през април, следван сега от надпреварата във Варна на 9 май и традиционният финал в София на 10 октомври. В българската столица ще се определи крайният победител и печелещ големия джакпот от 20 000 лева.

  Онлайн заявките вече са затворени, но все още можете да се запишете за участие чрез късната регистрация в четвъртък и петък между 15 и 19 часа и в събота от 10 до 19 часа в офиса на маратона в хотел “Черно море”.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg