• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Утре изтича срокът за деклариране и плащане на данъка върху доходите на физическите лица
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Утре – 5 май, изтича срокът за деклариране и плащане на данъка върху доходите на физическите лица за 2020 г. Едноличните търговци и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, подават годишните си декларации до 30 юни 2021 г.

  В случай че едноличен търговец или регистриран земеделски стопанин, който се облага като ЕТ, е получил и доходи, които не са свързани с тази му дейност, като например от наем, те се декларират в срок до 5 май.

  Най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията и плащане на задълженията е през портала за електронни услуги на НАП, достъпни с ПИК или КЕП.

  Към 28 април са подадени декларациите на над 412 хил. души пред НАП. По-голямата част – близо 85% от декларациите са подадени по електронен път с ПИК или КЕП. 19 000 данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощата, съобщават от НАП.

  Годишна данъчна декларация подават лицата, получили хонорари през 2020 година, дори и ако данъкът им е удържан в пълен размер от платеца на дохода.

  Съгласно чл. 80, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица лице, което не подаде в срок данъчна декларация по този закон, се наказва с глоба или имуществена санкция в размер до 500 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg