• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  България е на първо място в ЕС по брой пушачи
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Образователна кампания “Запознай се със зависимостите, за да бъдеш независим” – по проект № НПИМД-Н2-Т2-067/2021 “По пътя напред – здрави и отговорни”

  Защо никога да не посягаме към тютюна?

  6 на сто от мъжете и 50 на сто от жените във възрастовата група 25-44 г. са пушачи в България. Това сочат едни от последните данни на Евростат.

  Според актуални данни на НСИ у нас активни ежедневни пушачи са близо 40 процента от мъжете и 18 на сто от жените, което на практика означава, че има 1,3 милиона ежедневно пушещи българи и около 680 хиляди редовни пушачки жени. През последните години това нарежда България на първо място в ЕС по брой пушачи.

  Особено тревожно е нарастване на пушачите във възрастта 13-16 години – в тази група пушат 42 на сто от момичетата и 31 на сто от момчетата. Тревожно намалява и възрастовата граница, при която деца пропушват за пръв път – 8-10 години, а близо 68 на сто от българските деца са били подложени на пасивно тютюнопушене, което също е особено негативно за здравето.

  Според данни на експерти от Националния център по обществено здраве и анализи у нас почти три пъти е нараснала консумацията на цигари за половин век – от 1050 цигари през 1950 г. – до 3150 къса през 2001 година, което поставя страната ни на едно от челните места в света по потребление на цигари на глава от населението – 6,6 броя цигари средна дневна консумация.

  Според данните на Евростат в света днес има около 1,2 милиарда активни пушачи или приблизително 1/3 от активното население над 15 годишна възраст. Тревожното е, че се очаква през 2030 г. броят на пушачите в света да надхвърли 1,6 милиарда души.

  Според анализа тютюнопушенето е най-важната предотвратима причина за редица хронични заболявания и преждевременна смърт – днес цигарите убиват по 1 на всеки 10 души по света, а се очаква през 2030 година съотношението да достигне 1:6 или прогнозирани около 10 милиона смъртни случая годишно от употребата на цигари.

  Години наред България е първенец в една от лошите класации на Европейската комисия. От целия ЕС най-много пушачи има у нас – те са почти със 7% над средното за ЕС. 30% от 15-годишните момичета в България си купуват цигари редовно. По пушене те са първи сред своите връстници от другите европейски държави. 21% от 15-годишните момчета също са пушачи. И всичко това – въпреки че продажбата на цигари на непълнолетни е забранена със закон.

  Така израствайки като млади хора, на 30-годишна възраст те имат бял дроб, който съответства на 70-80, дори на някои 90-годишна възраст.

  Само една запалена цигара атакува организма с над 4 800 химични съединения. За 69 от тях е доказано, че причиняват рак. Тютюнопушенето може да причини инфаркт, инсулт, катаракт, ХОББ, рак на белия дроб, атеросклероза, рак на гърлото, устната кухина, стомаха, панкреаса, бъбреците, пикочния мехур и шийката на матката, както и безплодие, остеопороза, намалена потентност.

  Отказвайки цигарите може да избегнем тези заболявания и да имаме повече пари. Така ще допринесем за намаляването на пожарите, катастрофите и замърсяването на околната среда. Ще пазим здравето на хората около себе си.

  Когато спрем цигарите, специалистите съветват от този момент нататък да се намалят до минимум приемът на алкохол и кафе. Това се прави не заради енергийното им съдържание, а заради психологическата нагласа да се запали цигара.

  В същото време, трупането на килограми е сред основните проблеми на хората, успели да спрат цигарите. Смята се, че след спирането на този вреден навик хората завишават приема на храна, за да излъжат психиката си. Ново проучване обаче е установило, че младите пушачи в действителност трупат тегло три пъти повече от непушачите. Това съобщава британския вестник „Дейли Мейл“.

  В днешното забързано ежедневие много млади жени започват да пушат понякога просто от скука, но все по-често, за да контролират теглото си. Специалистите от Орегонския изследователски институт са имали възможността да подложат на своето изследване 400 млади жени. Те са ги наблюдавали в продължение на две години. Така те достигнали до извода, че жените, които пушат, започнали да наддават на тегло доста повече от тези, които през живота си не са слагали цигара в устата си. Преди да пристъпят към експеримента, учените са взели под внимание теглото на жените преди началото на проучването, наследственото затлъстяване и други важни фактори. Така в края на това проучване пушачките качили с около 2.9 кг на над своето тегло, а непушачките натрупали само 0.9 кг.

  Все пак да не забравяме, че най-ефикасният и правилен начин за отслабване, който човек може да предприеме, независимо дали пуши или не, е спортът. Специалисти от Цюрих препоръчват на хората да не намаляват храната, но за сметка на това да повишат разхода на калории.

  Спортът може да ни помогне да се отървем от тютюневата зависимост, а в днешно време има и изключително добри никотин-заместващи терапии. Може да потърсим и психологическа помощ. Веднъж взели решение да откажем цигарите, е добре да си измислим награда, която да ни стимулира да не се отказваме. А каква всъщност по-голяма награда от това, след като е доказано, че веднага щом спрем да пушим, ще усетим здравословните ползи за себе си. Само след 20 минути сърдечният ритъм ни се връща в нормални граници. Само след ден въглеродният оксид в кръвта ни намалява и нормализира стойностите си. След 2-3 седмици притесненията от получаване на инфаркт намаляват. В дългосрочен план ще намалим риска от развитие на белодробен или друг вид рак.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg