• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Стачки и демонстрации в Гърция
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  На 6 май 2021 г. започнаха 24-часови стачни действия в различни области на обществения транспорт в Гърция, както и демонстрации. С тях гръцките синдикати традиционно отбелязват Деня на труда. Призиви за стачните действия са отправили основните гръцки профсъюзи – на служителите от държавния сектор (АДЕДИ), ΠΑΜΕ, ΕΚΑ, Работническият център на Пирея. През тази година колективните синдикални действия са изместени, тъй като Първи май съвпада с Велика събота и е почивен ден. Стачкуват също средства за масова информация, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

  24-часовите стачни действия доведоха в Атина до спиране на метрото, трамваите и тролеите, а на крайградската железница от 10:00 – 13:00 ч. Същевременно автобусите се движат с нормално разписание.
  В 24-часовата стачка се включиха и всички фериботи и други видове кораби по призив на Гръцката федерация по мореплаване. Подобни действия се предприемат всяка година за отбелязване на Първи май.

  Стачните действия извън столицата, макар и реални, имат символичен характер, тъй като продължава да е в силата забраната за придвижване от област в област. По ключовите транспортни възли в цялата страна допълнително са разположени над 10 000 полицаи, които извършват масирани проверки на транспортните средства и изискват от всеки пътник поименни документи за право на придвижване било по здравословни, селскостопански или други разрешени причини. Туризмът не е основание за придвижване.

  Между 11:00 ч. и 15:00 ч. стачкуват и контрольорите на виздушния трафик, което доведе до отмяна на някои полети или изменения в часовете на полети.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg