• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Камелия Нейкова се надява до 15 май да е готово решението за секциите в чужбина
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  По думите ѝ гласуването с машини крие риск

  „Не очаквам броят на избирателните секции в чужбина да бъде толкова повишен, че да доведе до невъзможност да се създаде необходимата организация“. Това заяви пред БНР новият председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова. Тя уточни, че до 15 май трябва да е готово решението на комисията за секциите извън страната, което трябва да бъде изпратено и на Министерството на външните работи.

  Заявлението за гласуване по настоящ адрес става по електронен път, без да се изисква електронен подпис, съобщи Нейкова. Новият председател на ЦИК коментира машинното гласуване, като беше категорична, че не го определя като вид образователен ценз.

  По думите ѝ гласуването с машини крие риск. „То е свързано с организационни и технически въпроси, които трябва да бъдат решени. ЦИК ще положи всички усилия, за да намери ефективните решения да осигури машинно гласуване, както е предвидено от Изборния кодекс“. Съхранението на машините за секциите в чужбина е ангажимент на Министерския съвет, който трябва да реши при какви условия и по какъв ред ще стане, уточни Нейкова.

  Тя прогнозира, че от 300 до 500 нови машини ще бъдат необходими за изборите на 11 юли. Нейкова заяви, че от интервю на Димитър Димитров, член на досегашната ЦИК, който влезе и в състава на новата комисия, е разбрала, че има проблеми с договора между ЦИК и фирмата- доставчик на машините за гласуване.

  „Трябва да се установи какви са причините. Това са обстоятелства, които до момента не са известни в публичното пространство“, заяви тя и добави, че не би искала да допусне, че това е направено умишлено от предишния състав на ЦИК.

  Дали доставчик на допълнителните машини ще бъде същата фирма, която е и досега – “Сиела Норма”, това ще реши Комисията, уточни Нейкова.

  Във връзка със съставите на секционните избирателни комисии в страната и чужбина, тя заяви, че ще направи всичко възможно те да бъдат определени така, че да няма сътресения.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg