• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Експерт: Цените на наемите у нас спаднаха с около 10% заради пандемията
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Pixabay

  Сред причините за отлива на наематели се посочва и преминаването към дистанционно обучение на студентите

  Пандемичната обстановка засегна сериозно пазара на наемите в България. Една от основните причини е драстичното намаление на заетостта на имотите за краткосрочен наем, които се наемат от туристи през платформите Airbnb или Booking. Това каза за „Радио Варна” председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти” Добромир Ганев.

  „Заради намалелите туристически пътувания, много от нощувките не се състояха. Това създаде ситуация, в която тези имоти се пренасочиха от пазара за краткосрочен наем към този за дългосрочно отдаване”, каза Добромир Ганев.

  Друга основна причина за отлива на наематели е преминаването на студентите към дистанционно обучение и връщането им по родните места. Според Ганев в последните месеци много наемни жилища, наети от студенти са били освободени.

  Експертът е категоричен, че в последната година се наблюдава сериозен спад на цените на наемите.

  „Със сигурност имат спад с около 10 %, въпреки че за цените на наемите не се води официална статистика”, коментира Добромир Ганев.

  Според него, един от начините за намаляване на натиска върху наемния пазар е предоговарянето на цените на наемите в краткосрочен или дългосрочен план.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg