• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Приложението на медиацията в различните обществени сфери обсъдиха на форум във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  На 11 май 2021 г. с инициативата на Камарата на медиаторите в България и Университетски център по медиация към Икономически университет-Варна се проведе Национална конференция “Медиацията в различните обществени сфери”. Модератори на конференцията бяха  Лиляна Савова от Камара на медиаторите и институт “Итера” и доц. д-р Андрияна Андреева, Директор на Център по медиация към ИУ-Варна, която отчете силния интерес, проявен към събитието, от представителите на български и чуждестранни професионалисти в областта на правото и медиацията, както и представители на различни обществени групи.

  Приветствие от страна на Академичното ръководство поднесе проф. д-р Евгени Станимиров, който поздрави участниците и гостите и изтъкна актуалността на медиацията за решаване на многостранните проблеми и конфликти на съвремието ни. Приветствия към участниците в събитието поднесоха и Ванухи Аракелян – Председател на Апелативен съд-Варна, Марин Маринов – Председател на Окръжен съд-Варна, Елена Янакиева – Председател на Административен съд-Варна.

   

  Изказване направи доц. д-р Диана Ковачева – Омбудсман на Република България , тя говори по темата: „Медиацията в България: повече решения в подкрепа на правата на човека“. Пленарни доклади изнесоха  доц. д-р Ана Джумалиева – Председател на Комисията за защита от дискриминация : „Приложение на медиацията в производството по дискриминация“ ,  проф. д-р Дарина Зиновиева от Института за държавата и правото при БАН: „Медиация и медиатори в здравеопазването – практически въпроси“ и доц. д-р Надежда Йонкова, зам. директор на Институт за държавата и правото при БАН: „Медиация и изкуствен интелект“.

  Конференцията се проведе в 4 модула: Медиацията в съдебната система, Медиацията в публичния сектор, Медиацията в образованието и Медиацията в здравеопазването. Във форума взеха участие 44 души, от които 25 души с 24 доклада на разнообразна тематика:  значението и възможностите за приложение на медиацията в здравеопазването, медиацията и изкуствения интелект, медиацията като част от съдебната реформа, медиацията за прилагането на ефективни вътрешноправни средства за защита; дигиталната трансформация; приложението й в търговските отношения; медиацията и потребителската защита, правната уредба в ЕС. Бяха изнесени доклади също за важното значение на медиацията в сферата на висшето образование – приложението на методите на медиацията – от висшето образование до пазара на труда, в предучилищното, висшето образование и възможностите за приложение в детската градина. Особена важност имаха докладите в Модул “Медиацията в здравеопазването”, които включваха теми като приложението й в здравноосигурителните правоотношения и др.

   

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg