Асен Василев представи екипа си, смени директорите на НАП и Агенция "Митници"

Василев определи основните приоритети в работата на новото ръководство на приходните агенции

Заместник-министърът на финансите Виолета Лорер ще отговаря за бюджетната сфера, заместник-министърът на финансите Ваня Стойнева ще бъде с ресори възстановяването на европейските средствата, държавните помощи и координацията по Плана за възстановяване, заместник-министърът на финансите Моника Димитрова-Бийчър ще има задачи в областта на присъединяването на страната ни към еврозоната, одита на евросредствата, както и подготовка на програмата за дълговата политика на МФ – това обяви министърът на финансите Асен Василев днес по време на пресконференция, на която представи екипа си. Също така от днес изпълнителен директор на Националната агенция за приходите е Румен Спецов, а за директор на Агенция „Митници“ е назначен Павел Тонев. 

Министър Василев съобщи, че приоритетите пред новото ръководство на приходните администрации ще са увеличаване на събираемостта на приходите, като се направи особен фокус върху големите данъкоплатци и се премахне терорът, който е върху малките данъкоплатци, както и върху фирмите и подизпълнителите им, които потребяват публичен ресурс. Финансовият министър съобщи данни за периода 2017-2020 г., според които само 55 % от начислените ревизионни актове на НАП са събрани, а 45 % не са събрани – начислени са 4 029 846 000 лв. вземания с ревизии, а са събрани 2 252 379 000 лв. Като част от мотивите си за промените в НАП, Асен Василев каза, че ревизионните актове са с изключително ниско ниво на потвърждаемост – от издадените актове само 66,5 % са потвърдени изцяло или частично, а според министъра, това говори за качеството на ревизионните актове. Министърът анонсира, че в следващите два месеца ще има проверки на фирми с големи касови наличности и които системно теглят големи суми пари – ще се проверява дали касовите наличности са в касите, както и защо се налагат такива тегления, защото „всички фирми, които имат такъв тип поведение, влизат в рискова група“ – убеден е министър Василев. 

Сред приоритети пред Агенция „Митници“ ще бъде докладът на ОЛАФ за нанесени сериозни щети на европейския бюджет – въпреки взетите мерки досега, ще продължи да се работи по тази тема, освен това вчера в МФ е получено писмо за 55 млн. евро за евентуално възстановяване в европейския бюджет.

Министерството ще работи усилено по актуализация на дълговата си политика за следващите месеци – съобщи още министър Василев. По отношение на план-сметката за изборите, идния понеделник ще са ясни обобщенията, които МФ ще направи, на база подадените заявки за необходимия ресурс за разходите на институциите, ангажирани в предстоящите предсрочни парламентарни избори.