• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Василев е несъгласен с „колянопреклонната позиция” на Радев за ПСА
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  БСП никога не са изразявали мнението на софиянци

  От Фейсбук профила на Илиян Василев

  Президентът маркира червената линия на своята еманципация от Кремъл – днес заявил, че е против преместването на ПСА, защото като всеки паметник и той бил свидетел на времето си.

  Това че БСП отново са притихнали по живковски си е техен проблем, но БСП никога не са изразявали мнението на повечето софиянци.

  И точно на кое време е изразител ПСА, та трябва да го пазим?

  Да започна с това, че Борисов е в същата лига, вероятно поради това и Радев е сметнал, че точно по тази тема Бившият не може да го надцака.

  Има всякакви паметници, но има и такива които унижават, защото стърчат над националната памет и националните герои, именно за да демонстрират подчиненост на България на Русия. В същност доказателството е и във вчерашните думи на Румен Радев, които ТАСС цитира обилно, че е против преместването на паметника.

  Премахването на ПСА е като аборт след изнасилване. Той е символ не само на разделението на нацията, на безправието които лиши от живот, богатство много честни и достойни българи, даде възможност на тогавашни калинки, точно както това сториха по време на Борисовото управление да управляват в интерес на чужда сила. ПСА е причината не само за тези 45 години тоталитарна власт, но и на тези 30 години катастрофирал преход, който ни остави на последно място в Европа по практически всички показатели които маркират благоденствие, сигурност, развитие и перспектива – и като индивиди и като нация.

  Еманципацията ни от Русия ЗАДЪЛЖИТЕЛНО минава през преместването и на ПСА и на другите символи на окупацията ни – като паметника на Альоша и неговите аналози в големите и малки български градове. Най-високите паметници, най-централните улици трябва да бъдат на българските герои от историята ни. Без тези приоритети в общественото и личното само съзнание ние няма да сме завършили процеса на изграждането си като нация.

  Тъй като по понятни причини имам знания по темата – не, няма никакви международни договори, които да ни задължават да пазим този паметник. Той няма статут на военен паметник и никакъв двустранен договор не може да препятства преместването му, ако има воля за това.

  Още по-недостойно е това мнение да идва от държавния ни глава, от генерал от българската армия, тази същата армия, в която високия пример и морал се дава от истинските герои, водили реални битки, като генерал Иван Колев, генерал Владимир Вазов и стотици други генерали и офицери, които никога не са поставяли пред България и нейните герои преклонението си пред други царе и генерали.

  Именно защото Борисов и Радев са на едно мнение, това е именно Статуквото, след като Бившия 15 години блокира решение на СОС от 1993 година, заявявам категоричното си несъгласие с колянопреклонната позиция на Румен Радев. Отношението към ПСА е симптоматично за желанието изобщо да се отстояват националните интереси – защото там където скланяш глава за да приемеш присъствието на чуждата армия, следва и овчедушието към тероризма на агенти на военното разузнаване на тази армия, към корупцията с източник Москва, към проектите чрез които ни крадат.

  Време е софиянци да се произнесат и на обвързващ референдум по темата, защото очевидно няма достатъчно държавни мъже които да поемат отговорност.

  Никога няма да се примиря че най-високия паметник в столицата е на чужд войник с оръжие насочено срещу нас, за да напомни че винаги може да се върне.

  И още един паралел – тези които легитимират паметника и окупацията ни от Червената армия, признават за легитимна и окупация на Крим от Русия. И по тази тема Радев и Борисов са практически на едно мнение.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg