• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Бойко Рашков: Чистка няма, има смяна на кадри в МВР
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  „Не знам Елена Фичерова-Караиванова да е сред учредителите на „Българско лято”, допълни служебния силов министър

  Чистка в Министерство на вътрешните работи няма, има смяна на кадри и ще има смяна на кадри. Това заяви пред бТВ служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков и допълни, че с първата си заповед за освобождаване – тази за административния секретар на МВР, малко е закъснял.

  Няма нищо по-естествено тези, които са придобили право на пенсия, те да бъдат изпратени, посочи още Рашков, който веднага след встъпването си в длъжност освободи и директора на Инспектората Николай Гешев. Запитан дали освобождаването на Бойко Славчев е свързано с това, че той е сред свидетелите по разследването на сделката за джиповете, Рашков коментира: „Оставям внушенията на прокуратурата. Нека продължи да ги прави. Сега прокуратурата ще може да разполага повече с този свидетел“.

  „Грешат тези, които внушават, че не познавам МВР. Чистки направиха и ще направят гражданите, те са резултат от гражданското недоволство“, подчерта Рашков. Силовият министър съобщи, че в момента държавата е без ръководства на службите за сигурност.

  „Знаете ли колко много се разболяха като встъпи в длъжност служебния кабинет“, попита той и продължи: „Ръководители на службите за сигурност са излезели в болнични до края на септември. Всички ръководни длъжности лица на ДАНС в момента са в неплатен отпуск. Кой им е разрешил“, попита Рашков и добави, че това не може да стане без разрешението на Бойко Борисов.

  „Всички възлови места в МВР са назначения на бившия кабинет. Когато става дума за уволнения, става дума за уволнения, които поискаха гражданите. Промяната не може да се реализира без смяна в отделните ведомства“, коментира още Рашков.

  По повод думите на Кирил Ананиев от ГЕРБ, че смените са по настояване на президента и, че от самия него е искано същото по време на първия кабинет на Радев, Рашков каза:

  „Списъци няма и няма да има. Длъжностните лица, които ще бъдат сменени в следващите дни, ще бъдат сменени заради несправяне с работата си и за нарушения, които са допуснати и никой не им е обърнал внимание. Имам данни за осигуряване на възможност за преминаване на границата от мигранти. Имам информация, че високопоставени служители са ползвали служебна кола и са катастрофирали със семейството си и няма взето никакво отношение към този ръководител. В някои регионални дирекции на МВР все още се съхраняват машини за гласуване“, изброи Рашков.

  По думите му трябва да се провери дали тези машини могат отново да се включат в изборния процес и могат ли да бъдат манипулирани.

  Рашков беше категоричен, че срещу длъжностни лица, които са влезели в престъпни връзки, ръководството на МВР ще бъде безкомпромисно.

  Запитан как ще гарантира честността на вота, Рашков заяви, няма да допусне служители на МВР да съдействат на определи политически партии и избиратели. Няма да допуснем купен вот, който да изкриви политическата картина у нас, каза Бойко Рашков и съобщи: „Имам информация, че в някои поделения МВР умишлено са си затваряли очите за купуване на гласове. Става въпрос за район недалеч от София“.

  Запитан дали познава бизнесмена Васил Божков, Рашков каза, че го е виждал – преди 30 години във ведомствена почивна станция и няма спомен за темата на разговора, който са водили.

  Запитан как е избрал за началника на кабинета си Елена Фичерова-Караиванова, Рашков коментира, че тя е човек с необходимите професионални качества за длъжността и няма нищо странно в избора му.

  „Аз не зная, че е била сред учредителите на „Българско лято”. След като излезе такава информация, се поинтересувах и разбрах, че тя е заличена от листите с решение на ЦИК“, каза още Рашков.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg