• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Изтича срокът малкият бизнес да избере доставчик на електроенергия на свободния пазар
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  През юни 2020 г. промени в Закона за енергетиката задължиха малките фирми в България да преминат от регулиран пазар на електроенергия към свободен пазар. За да протече плавно процесът беше осигурен преходен период от 1 октомври 2020 г. до 30 юни 2021 г., по време на който малкият бизнес да се ориентира в ситуацията и да пристъпи към избор на доставчик по свободно договорени цени, съобщават от Енерго-Про.

  През този период неизбралите доставчик се снабдяват с електроенергия по типов договор, но в случай че не подадат заявление за избор на доставчик до 10 юни 2021, съгласно законовите разпоредби ще преминат от 1 юли към Доставчик от последна инстанция. Функцията му е да не останат без електроснабдяване клиентите, които нямат доставчик по една или друга причина.

  Либерализацията в енергийния сектор стартира още през 2013 г., когато на свободен пазар излязоха големите фирми в страната. В следващите няколко години предстои въвеждането на свободнопазарния принцип за доставка на електроенергия и при домакинствата. Очакванията са законовите промени в тази насока да стимулират конкурентоспособността между доставчиците, което да доведе до по-добри цени и по-адаптирани условия за клиентите.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg