• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Христо Терзийски:Отстраняването на Ивайло Иванов е незаконно
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Отстраняванто на главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Ивайнов противоречи на Закона за МВР. Това написа в социалната мрежа Facebook бившият вътрешен министър Христо Терзийски.

  “Не исках да коментирам действията на своя служебен приемник в МВР, преди да е имал достатъчно време, за да може да се оцени обективно работата му, но когато, по негово предложение, служебното правителство грубо нарушава Закона за МВР, и то още в първия ден, няма как да не реагирам, пише Терзийски.

  “Законът много ясно разграничава политическото от професионалното ръководство на министерството. Затова и изчерпателно регламентира хипотезите, при които могат да се прекратят правомощията на Главния секретар на Министерството на вътрешните работи. В Решението си за отстраняването на Главен комисар Ивайло Иванов, служебното правителство, тъй като няма как да намери друго основание, се позовава на чл. 36, ал. 6, т. 6 – “тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на министерството”.”, допълва той.
  “И служебният министър, и служебният премиер, и Президентът би следвало да знаят, че такова тежко нарушение трябва да е установено по определен процесуален ред – в рамките на извършена служебна проверка с последващо дисциплинарно производство, каквито не са били проведени.
  Нямам никакво съмнение, че това закононарушение ще бъде коригирано от съда. Но имам сериозни опасения, че подобни действия на хора, назначени “служебно” на изборни постове, могат сериозно да увредят авторитета на Министерството на вътрешните работи и да повлияят на мотивацията на хилядите достойни професионалисти, които работят в системата. Има граници, които не бива да бъдат преминавани – дори желанието за реваншизъм да е неудържимо.”, пише още Христо Терзийски.

  Припомняме, че главният секретар на МВР бе отстранен с указ на президента Румен Радев и по предложение на Министерския съвет.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg