• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Варненските университети триумфираха на Националната студентска олимпиада по математика – 2021
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  В периода 14-16 май 2021 г. в Икономически университет – Варна се проведе Националната студентска олимпиада по математика. Тя е най-мащабното математическо състезание за студенти в България и се организира със съдействието на Министерство на образованието и науката и спонсорството на Фондация “Еврика”.

  Събитието беше официално открито от доц. д-р Радан Мирянов – заместник-ректор по интернационализация на Икономически университет – Варна, проф. дпн Сава Гроздев – председател на Националната комисия и проф. д-р Росен Николаев – председател на Организационния комитет. Почетен председател на Организационния комитет бе ректорът на Икономически университет – Варна проф. д-р Евгени Станимиров.

  В състезанието участваха 51 студенти от 10 висши училища в страната, разделени в три групи – А, Б и В, в завимимост от хорариума по математика в първи курс: А група – студенти, изучаващи математика в първи курс с хорариум ≥ 421 часа, Б – студенти, изучаващи математика в първи курс схорариум ≤ 420 часа, но ≥ 241 и В – студенти, изучаващи математика в първи курс с хорариум ≤ 240 часа.

  В индивидуалното класиране в трите групи бяха раздадени общо 6 златни, 9 сребърни и 14 медала. Купи получиха призьорите в отборните класирания, а плакети –тези по висши училища.

  Един сребърен медал – на Синем Салим и един бронзов медал –  на Гинка Михайлова в група В завоюваха представители на Икономически университет – Варна. В същата група нашият университет спечели второ място в отборното класиране и второ място в класирането по висши училища.

  Всички участници в Националната студентска олимпиада по математика дадоха висока оценка за нейното организиране и провеждане.

  НСОМ‘2021 бе посветена  на празника на Икономически университет – Варна.

  Официалното класиране  на НСОМ’2021 може да видите тук.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg