• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Пристанище Варна отбелязва 115-тата си годишнина
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Снимка:Пристанище Варна

  С изключителна тържественост е открито Варненското пристанище на 18 май 1906 г., в присъствието на Княз Фердинанд. То бележи навлизането на град Варна на световните пристанищни карти. Изграждането на Пристанище Варна продължава повече от 10 години. Откриването е с церемония, а датата не е избрана случайно – това е именният ден на княз Фердинанд І, който лично пристига за откриването, на борда на българския крайцер „Надежда“. На входа на пристанището корабът пресича лента с надпис „С нами бог“ и князът тържествено заявява: „От името на Нашето Отечество обявявам отворено и предавам навеки поколенията съзиданото чрез енергията на българския дух Варненско пристанище“

  Княз Фердинанд I слиза в подножението на фара на новото пристанище за церемонията по откриването. Посрещнаст е от делегация, водена от министър Д. Петков, 18 май 1906г.

   

  При откриването си пристанището представлява басейн с акватория 21 хектара площ, работни кейове с дължина 731м и най-голяма дълбочина 11.5м. Строителството на пристанището дава допълнителен тласък на местната икономика и морския бизнес, а населението на Варна се увеличава с 50%. Точно една година след построяването му през града преминава 20% от целия износ на страната.

  Варненски граждани наблюдават освещаването на пристанището

   

  115 години по-късно се почитат хилядите строители на Пристанище Варна, както и поколенията, които са участвали в градежа до момента. „Пристанище Варна“ ЕАД – държавен пристанищен оператор оперира пристанищни терминали Варна-Изток и Варна-Запад. Разположени на външната граница на ЕС, тези терминали са ключови елементи от черноморската транспортна мрежа, осигурявайки удобен мост за товарен трафик между Европа, Азия, Близкия и Далечния Изток. Модернизацията и обновлението, както и  максимално опазване на околната среда са сред приоритетите на пристанището.

  Благодарение на тези компоненти през последните двадесет години трендът на обработения тонаж е възходящ. Обособената „Зона за отдих и развлечение на Морска гара”, част прилежащата зона на Пристанище “Варна-Изток” се превърна в средище на мащабни културни и спортни събития за варненци и гости на града, а пасажерският терминал успешно посреща пътнически и круизни кораби, научни плавателни съдове и развлекателни лодки.

  Пристанище Варна ще отбележи своята годишнина с конкурс за авторски фотографии на тема „Пристанище Варна, портал към морския свят“.

  Снимки:Пристанище Варна

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg