• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Със 17 млн. лв. изграждат Морска палата на пристанището във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Мултифункционалният център ще съдържа интерактивен музей на корабоплаването, библиотека, научни кабинети и зони за развлечение

  Превръщат стара магазия на пристанището във Варна в Морска палата. Изготвен е идеен проект на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ за изграждане на мултифункционален-интерактивен център. Вече е обявена обществена поръчка на стойност 17 млн. лева без ДДС, съобщава Радио Варна.

  Какво включва проектът:

  Мултифункционалният център е предназначен за обществени дейности. Сградата ще предлага на жителите и посетителите на Варна от всички възрастови групи извършване на дейности с образователно-развлекателен характер, водещи до стимулиране на интерес и вдъхновение към науката, технологиите, инженерството и изкуството.

  Предвидено е мултифункционалния център да бъде с културна и образователна насоченост, като обособените отделни съоръжения и помещения от една страна да допринасят за културният живот на морската столица, а от друга да подпомагат чрез съвременни интерактивни методи академичния образователен процес, предоставяйки технологична база и подходящо съдържание.

  Към настоящия момент сградата не се използва. Предвидено е да се промени нейното предназначение и тя да се обособи като „Мултифункционален интерактивен център Морска Палата – гр. Варна“. Това е част от осъвременяването на пристанище Варна Изток, което има за цел отваряне на по-голяма част от пристанището за посетители и граждани на Варна, посочват в мотивите си авторите на проекта.

  Разширяването на сградата предвижда в състава на интерактивния център да влязат като ледните обекти: „Интерактивен музей на корабоплаването“; „Библиотека“; „Кафетерия“; „Детски кът“; „Научни кабинети“; „Офис помещения“ „Магазин“.

  Интерактивен музей на корабоплаването

  В рамките на Мултифункционалния интерактивен център се предвижда обособяване и цялостно изграждане на зала „Музей на корабоплаването“.

  Музеят трябва да бъде предвиден и изграден с ползването на виртуално и интерактивно съдържание, което да не измества вниманието от класическите експонати, а да ги допълва, като към информативната част бива добавена развлекателна такава, спомагайки за многократно увеличение на посещаемостта и интереса към тях.

  Музеят ще има образователна функция, изразена в запознаване на посетителите с корабоплаването по достъпен, интересен и увлекателен начин, съобразен с модерните тенденции за интерактивно съдържание. Целта на такъв подход е да обогати знанията на посетителите, като същевременно остави у тях усещане за качествено и пълноценно прекарано време.

  Образователната стойност на такъв музей го прави подходящ за групови посещения от ученици, с цел придобиване на знания, а развлекателния му характер води до широка посещаемост от туристи в летния сезон, с цел генериране на приходи.

  Като резултат от поръчката, на етап приключване се предвижда музеят да бъде напълно завършен и функциониращ, като по-голямата част от експонатите в музея да са електронни. Музеят трябва да позволява бъдещи допълвания, актуализации, и обновявания на съдържанието с нови и интересни елементи.

  Залата на музея представлява основна част от интерактивния морски център и трябва да е с площ минимум 1000 кв.м. В залата трябва да има постоянна експозиция на тема корабоплаване. Експозицията да се състои предимно от виртуални и интерактивни експонати.

  В музея ще бъдат обособени LED стая и стая за корабен симулатор. Следва да бъдат предвидени сървърно помещение, складова база и сервизни помещения.

  Библиотека

  В рамките на Мултифункционалния интерактивен център се предвижда обособяване на библиотека. Спрямо функционалното разпределение на идейното решение, тя е разположена на втори етаж в новопостроената част на сградата. В рамките на изпълнение на дейностите по настоящата поръчката се предвижда библиотеката да бъде изградена до етап завършени стени(вкл. шпакловка, боя или друг тип финишно покритие), под (вкл. монтаж на подова настилка), дограма, сервизни помещения (завършени изцяло), ОВК и електро инсталация(вкл. инсталирани контакти, ключове и осветителни тела) и др.

  Оборудването, мебелировката, интериора и обособяването на залата като действаща библиотека ще бъдат обект на допълнително възлагане.

  Кафетерия

  В рамките на Мултифункционалния интерактивен център се предвижда обособяване на част от приземния етаж за кафетерия. Помещението следва да бъде изградено до етап завършени стени(вкл. шпакловка, боя или друг тип финишно покритие), под (вкл. монтаж на подова настилка), дограма, сервизни помещения (завършени изцяло), ОВК и електро инсталация(вкл. инсталирани контакти, ключове и осветителни тела) и др. При проектирането му следва да се запази концепцията за отворено пространство доколкото е възможно. Оборудването, мебелировката, интериора и обособяването на помещението като действащо заведение ще бъдат обект на допълнително възлагане.

  Детски кът

  В рамките на Мултифункционалния интерактивен център се предвижда обособяване на помещение за игра на деца над две годишна възраст – детски кът. Помещението трябва да бъде изградено на приземния етаж, в близост до заведението. Помещението следва да бъде изградено до етап завършени стени(вкл. шпакловка, боя или друг тип финишно покритие), под (вкл. монтаж на подова настилка), дограма, сервизни помещения (завършени изцяло), ОВК и електро инсталация(вкл. инсталирани контакти, ключове и осветителни тела) и др. При проектирането му следва да се запази концепцията за отворено пространство.

  Научни кабинети

  В рамките на Мултифункционалния интерактивен център се предвижда обособяване на 2 кабинета за научно-образователна дейност, както следва:

  Помещението е предназначено за провеждане на извънучебни образователни занятия и трябва да бъде изградено на приземния етаж. В рамките на настоящата поръчка, помещението следва да бъде изцяло изградено, оборудвано и приспособено за провеждане на занятия по предназначение. Помещението следва да бъде изградено до етап завършени стени(вкл. шпакловка, боя или друг тип финишно покритие), под (вкл. Инсталация на подова настилка), дограма, сервизни помещения (завършени изцяло), ОВК и електро инсталация(вкл. инсталирани контакти, ключове и осветителни тела) и др.

  Помещението е предназначено за провеждане на извънучебни образователни занятия и трябва да бъде изградено на приземния етаж. В рамките на настоящата поръчка, помещението следва да бъде изцяло изградено, оборудвано и приспособено за провеждане на занятия по предназначение. Помещението следва да бъде изградено до етап завършени стени(вкл. шпакловка, боя или друг тип финишно покритие), под (вкл. Инсталация на подова настилка), дограма, сервизни помещения (завършени изцяло), ОВК и електро инсталация(вкл. инсталирани контакти, ключове и осветителни тела) и др.

  Офис помещения

  В рамките на Мултифункционалния интерактивен център се предвижда обособяване на офис помещения. Спрямо функционалното разпределение те са разположени на 3-ти и 4-ти етаж на допълнителната постройка. Помещенията следва да спазват концепцията за отворено пространство, с възможност за преграждане с преградни стени в зависимост от разпределението вътре в тях. Общата площ на офис помещенията трябва да бъде минимум 1000 кв. м. Помещенията следва да бъдат изградени до етап завършени стени(вкл. шпакловка, боя или друг тип финишно покритие), под (вкл. инсталация на подова настилка), дограма, сервизни помещения (завършени изцяло), ОВК и електро инсталация(вкл. инсталирани контакти, ключове и осветителни тела) и др.

  Магазин

  В рамките на Мултифункционалния интерактивен център се предвижда обособяване на магазин, който спрямо функционалното разпределение се намира на приземният етаж, в близост до кафетерията и детския кът.

  1 коментар

  1. Ju

   Алоуууу. Х-л. Димят струваше 8 мил. лв. – 16 етажа. —- за 17мил.лв. какво ще направите? Пак кражби, комисионни. Еееи лапачи и дупедавци, предатели. Намазани филии. Каде е прокуратурата???

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg