• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Служебният премиер: България настоява за ефективна дипломация по отношение на Израел
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Стефан Янев се срещна с посланика на близкоизточната страна у нас Йорам Елрон

  Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с посланика на Израел Йорам Елрон, съобщават от правителствения пресцентър. В хода на разговора акцент бе поставен върху двустранните отношения, които имат здрави основи и които днес се развиват ефективно във възходяща линия – в дух на взаимно доверие, сътрудничество и приятелство.

  Премиерът Янев отбеляза, че България и Израел са тясно свързани исторически, като днес връзките ни са силни и се основават на общи интереси и сътрудничество в редица области от взаимен интерес.

  В рамките на срещата бяха обсъдени нови перспективи за задълбочаване на ползотворното взаимодействие на двете държави по ключови въпроси от взаимен интерес, включително по отношение на иновациите, киберсигурността и отбраната, медицината, управлението на водните ресурси и туризма. Обърнато бе специално внимание на доброто сътрудничество в сферите на образованието и културата.

  Фокусът на разговора бе насочен към сериозната ескалация на насилие в Израел и палестинските територии.

  Министър-председателят Стефан Янев подчерта, че военното решение не е решение и призова за прилагане на ефективен дипломатически подход.

  В този контекст България подкрепя всички дипломатически усилия на ниво ЕС и ООН, както и на международните партньори за деескалация на напрежението. Премиерът Янев използва възможността, за да приветства стъпките, които Израел е предприел за намаляване и предотвратяване на напрежението и за гарантиране на свободата на религия в Йерусалим.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg