• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  До дни в Европа ще има ваксини за 70% от населението
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Очакванията са Евросъюзът да получи 400 милиона дози ваксини срещу COVID-19 до юни

  До юни ЕС ще е получил 400 милиона дози ваксина против COVID и това количество е достатъчно за постигането до края на юли на целта 70 на сто от пълнолетните европейци да бъдат имунизирани. Това съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след края на заседанието на Европейския съвет, предава БТА.

  Тя добави, че ЕС отчита голям напредък в овладяването на пандемията, включително с намаляването на броя на приетите в болница. По нейните думи системата за проверка на европейските удостоверения за изследваните, преболедувалите и ваксинираните ще бъде технически готова от 1 юни.

  От средата на юни държавите от ЕС ще могат да се включат, но дотогава е необходимо да завършат националните информационни системи, остава още доста работа, отбеляза Фон дер Лайен. Тя съобщи, че очаква до края на май Европейската агенция по лекарствата да одобри искането на Pfizer ваксината да се прилага при младежи от 12 до 15 години. Председателката на ЕК уточни, че само този производител досега е внесъл подобна заявка, а скоро се очаква тази стъпка да направи и Moderna.

  По нейните думи са започнали изпитания за прилагането на ваксина против новото заболяване и при деца на възраст между 6 и 11 години. Тя посочи, че учените ще определят кой има нужда от ваксина или от подсилваща доза.

  Фон дер Лайен добави, че по целите на ЕС за опазване на околната среда вече нито една държава не възразява. По нейните думи сега се търсят най-правилните решения за постигането на набелязаните цели. Председателката на ЕК посочи, че бюджетът на ЕС разполага със средства, за да помогне на страните, за които преходът към природосъобразна икономика ще бъде най-труден.

  Огромен успех е, че нито една държава не поставя целите под въпрос, обсъждаме само как с най-малко средства, най-честно и иновативно да постигнем целта, поясни тя. Тежестта трябва да се понесе от по-богатите държави и от големите производители. Промените трябва да бъдат обществено справедливи, заяви председателката на ЕК.

  Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи, че в следващите седмици ЕК ще предложи законопроект, който ще отчита различните отправни точки и въздействието от промените в различните страни. Той съобщи, че на следващото заседание през юни държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС отново ще обсъдят отношенията с Русия и Турция.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg