• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  От 31 май всички ученици се връщат в клас
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Със заявление на родители децата им може да продължат да се обучават в електронна среда

  От 31 май т.г. се възстановяват присъствените занимания в училищата за всички ученици от пети до единадесети клас, съгласно заповед на министъра на здравеопазването от 18 май т.г., посочват от пресцентъра на Министерството на образованието и науката /МОН/.

  От просветното ведомство напомнят, че в училищата ще продължат да се прилагат вече въведените противоепидемични мерки за дезинфекция и носене на лични предпазни средства. Освен това ще се ограничат контактите между отделните паралелки и класове.

  При повишена заболеваемост сред ученици или учители директорите могат да предлагат преминаване към обучение от разстояние в електронна среда. Това предложение трябва да е предварително одобрено от над 50% от родителите, съгласувано с обществения съвет и прието от педагогическия съвет на съответното училище.

  След приключване на тази процедура се уведомява регионалното управление на образованието. Предложението се изпраща до министъра на образованието и науката, който взима окончателното решение.

  „Не е необходимо разрешение от министъра, когато по преценка на директора към дистанционно обучение преминава отделна паралелка от училището“, уточняват от МОН.

  Открита остава и възможността със заявление родители да пожелаят децата им да продължат да се обучават в електронна среда и след 31 май т.г.

  „Срокът за преминаване към обучение от разстояние ще се съобразява с епидемичната обстановка в училището“, уверяват от просветното министерство. Експертите му са категорични, че присъственото обучение е изключително важно за постигане на заложените образователни цели и социализацията на учениците, в следствие на което ще се придържат към възможността дистанционните занятия да не продължават повече от 10 учебни дни.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg