• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Алибегов: Служебният кабинет не е наясно за коя мярка говорят ресторантьорите
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Става дума за одобрени фирми и пари в наличност в НАП, заяви председателят на БАЗ

  Българската асоциация на заведенията/БАЗ/ смята, че служебното правителство не е наясно за коя мярка говорят ресторантьорите, когато твърдят, че кабинетът е замразил програмите за подпомагане на бизнеса заради ковид пандемията.

  Министерският съвет информира медиите, че „към момента категорично няма спрени или замразени мерки за подкрепа на бизнеса и гражданите в условията на пандемия“.

  „Чувайки това изречение, мисля, че служебният кабинет не е наясно за коя мярка става дума, тъй като това е мярка, за която парите са осигурени още април миналата година. Тези пари са преведени от Министерство на икономиката в НАП. Всичко това е готово, минало е през нотификации, има всички одобрения. За тази мярка няма никаква опасност от каквито и да било срокове, защото в нея срокове няма. Ние трябваше да кандидатстваме месец по месец – февруари за януари, март за февруари. Сега вече изоставаме във времето – трябва да се кандидатства за март и април, но това трябваше да се случи преди две седмици“, коментира председателят на БАЗ пред БТВ. Той бе категоричен, че наистина социални мерки няма спрени, а мерките 60/60 и 80/20 работят.

  „Това, което искахме ние и написахме писма до всички министерство за среща е, че настояваме пред Министерството на икономиката и Министерството на финансите да започне незабавно изплащане на тези 20%. Отделно от това очакваме грантове по 150 000 за малки и средни предприятия вече година и три месеца, отделно от това беше отпуснат още един грант от 50 000 за адаптиране на търговските обекти към ковид“, посочи Ричард Алибегов. Председателят на БАЗ увери, че неговият бранш е най-пострадал, тъй като заведенията са били затворени първи и са отворени последни, а в момента работят на 50% от капацитета си.

  „В момента ние не можем да кандидатстваме за март и април. Парите са в НАП, поканата е готова, има нотификация от ЕС, така че още нямаме обяснение защо в края на юни не можем да кандидатстваме за март и април. Тук става дума за одобрени фирми и пари в наличност, до които бизнесът няма как да достигне по неясни за нас причини“, изненадан е Алибегов.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg