• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Жена взе властта във Висшето военноморско училище във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Курсант мичман Полина Серафимова прие сабята – символ на властта в деня на курсантското управление. Снимка: ВВМУ

  В Деня на курсантското управление и предаване на курсантската курсовка във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ за първи път дубльор-началник стана жена, съобщават от Висшето военноморско училище. Курсант мичман Полина Серафимова прие сабята – символ на властта на Началника на Училището, от флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров и в рамките на един ден се зае с управлението на флотската Алма матер.

  Денят на курсантското управление е традиция в Морско училище, която датира от 1967 г., а през 2019 г. ритуалът бе възобновен. Тази година се провежда за трети пореден път. На този ден курсанти петокурсници заемат дубльорски позиции на ръководните длъжности в Училището. Те се запознават с работата и дейностите на различните отдели и звена. Така бъдещите офицери надграждат своите знания и лидерски умения.

  Ритуалът по предаването на властта се състоя в присъствието на командира на ВМС – контраадмирал Кирил Михайлов, генерал-майор Явор Матеев – командир на Съвместното командване на специалните операции, началника на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – бригаден генерал Юлиян Радойски, полковник проф. д-р Ивайло Въжаров – началник на МБАЛ – Варна, към Военномедицинска академия, началника на Централно военно окръжие – полковник Георги Петков, капитан I ранг Антонио Скуео – представител на ВМС на Италия, командири на военни формирования, ректори и други. След края на военната церемония по предаването и приемането властта, випускниците заеха своите работни места като дубльор-началници.

  По-късно, с видеообръщение в пряка връзка, петокурсниците бяха поздравени и от началника на отбраната – адмирал Емил Ефтимов, по повод Деня на курсантското управление.

  Денят на курсантското управление във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ завърши с курсантски бал. Той бе заключителната част от мероприятията, съпътстващи деня, в който випускниците заеха дубльорски позиции на ръководните длъжности във флотската Алма матер.

  През целия ден петокурсниците бяха легитимни началници на отделите и службите във флотската Алма матер. Дубльорите участваха и в Ректорски съвет, на който бяха разисквани въпроси, касаещи курсантския живот.

  В края на Деня на курсантското управление започна курсантски бал, който бе домакинстван от курсант мичман Полина Серафимова – дубльор на началника на ВВМУ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.

  В присъствието на официалните гости, тя върна сабята – символ на властта на Началника.

  На тържеството флотилен адмирал Медникаров връчи Купата на екипажа победител в Годишните междуекипажни състезания.

  Наградените курсанти от Втори екипаж получиха и предметни награди от началника на Морско училище.

  По време на бала бе предадена и курсантската курсовка. Тя е изработена от курсанти от ВВМУ и традиционно се предава от V на IV курс. Випускниците предадоха и екипажните емблеми на своите по-млади колеги.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg