• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Служебното правителство поражда противоречия мнения, според Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Димитрова е сериозно смутена от „новата бомба“ на Бойко Рашков

  Служебното правителство стартира с високи очаквания- около 30 % подкрепа и с около 20 на сто противници или критици-каза в „Денят започва с Георги Любенов“ социологът от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова. Тя уточни, че това е на база развитие, а не на финални данни.

  На въпрос на агенцията ще повторите ли вота си, около 53-54% от хората казват, че със сигурност ще повторят вота си, 25 на сто няма да гласуват, но останалите следят много внимателно какво се случва и ще решат в зависимост от ситуацията.

  „Първите реакции за служебното правителство бяха позитивни, хората очакваха промяна, десет години на власт е доста дълъг период, едни и същи лица, един и същ тип поведение, желанието за промяна беше нещо позитивно и хората очакват да има такъв тип промяна“, коментира социологът.

  Първите противоречиви сигнали при хората по думите ѝ са дошли от кадровите назначенията на кабинета. Започнаха колебания около противоречиви личности. В назначенията има противоречиви сигнали. Второто нещо, което е по-съществено, е голямата заявка, която се даде – да смени модела „Борисов“, да няма съсредоточие в една партия, в една личност и да им ефективно разпределение на властите, обясни Димитрова.

  Тя заяви, че изпитва „сериозно смущение“ от факта, че Бойко Рашков хвърля нова бомба в общественото пространство – той се позовава на анонимен свидетел в обвиненията си към Бойко Борисов. „Това е вътрешен министър, който има огромна власт, има много ресурси и достъп до информация. Хвърлянето в общественото пространство на фрази от анонимен свидетел, които категорично целят да формират мнение, защото доказателства нямаме, това е толкова тежко обвинение, че ако то съществува, моето лично разбиране на гражданин е, че трябва да бъде разгледано, дадено на прокурор, и когато има доказателство, тогава да се изведе“, обясни Димитрова.

  Според нея това е много силен хейт, много силно бомбардиране на общественото мнение, което не ни подсказва, че вървим към модел, който да уравновесява различите позиции. По този начин по думите ѝ е бил сатанизиран и демонизиран Иван Костов.

  Обединението в ляво, което инициира Корнелия Нинова, звучи положително, но не успява да компенсира вътрешнопартийните проблеми. Засега няма тренд нагоре, каза социологът.

  Според нея партията на Жан Виденов може да събере 1% на вота, но има значение за преразпределяне на русофилските гласове между нея, „Атака“ и Възраждане.

  „ГЕРБ е под силна обсада, има спад, но няма срив. Нямам съмнение, че ГЕРБ ще е в опозиция в следващия парламент, но трябва да бъде сериозна опозиция“, коментира тя.

  ИТН бележи ръст, но фокусът се е изместил върху служебното правителство. И ИТН, и Демократична Българи, и „Изправи се! Мутри вън“ трябва да покажат собствената си специфична идентичност и политика, обясни още Димитрова. Тя очаква по-висока активност на 11 юли, защото залогът е по-голям.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg