• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Изложба „Екстремност и сигурност на море с 18-и дивизион“ представя Военноморският музей
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Експозицията е подготвена със съдействието на моряците от Дивизиона и може да бъде разгледана до 25 юни

  Изложба „Екстремност и сигурност на море с 18-и дивизион“ ще бъде открита утре – 2 юни, от 15 часа във Военноморския музей във Варна. Експозицията е по повод 70-ата годишнина от формирането на 18-и дивизион кораби със спомагателно назначение от състава на Пункт за базиране – Варна.

  Изложбата е посветена на тези, които работят в екстремни условия, като осигуряват безпрепятственото провеждане на бойната подготовка във Флота и са винаги в готовност да спасяват човешки живот. Разнообразието на задачите, които изпълнява Дивизионът е представено чрез водолазно снаряжение, включително най-модерната екипировка за подводна дейност, елементи от корабно оборудване, флагове, корабни модели, различни документи и др. Сред експонатите внимание заслужават снаряжението на среден водолаз, щурвалът на хидрографски кораб, батитермографът от аварийно-спасителен кораб „Протео“, отличията на кораба-герой от Втората световна война „Христо Ботев“, който сега е в състава на Дивизиона и пр.

  Разказът за историята на формированието продължава в откритата експозиция на музея чрез документални кадри от всекидневието на моряците, много от които са непознати за широката публика.

  Изложбата е подготвена с изключителното съдействие на командването и прякото участие на моряците от Дивизиона и може да бъде разгледана до 25 юни 2021 г.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg