• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Парадокс: Дори КС да се произнесе срещу машинното гласуване, няма парламент, който да го спре
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Мнозинството в парламента прие дискриминационни поправки с ясното съзнание, че след това се разпуска и ще са необратими до изборите, предупреждава бившият конституционен съдия Румен Ненков

  „Изцяло машинно гласуване е дискриминационно, защото има възрастни хора, които чисто психологически ще искат да гласуват с бюлетина“. Това заяви пред БТВ бившият конституционен съдия Румен Ненков.

  „Освен това е дискриминация, че само в големите секции ще е задължително, което може да е решаващо за резултата. В селата ще се гласува на хартия. Т.е – един болен възрастен човек ще може спокойно да гласува както е свикнал, а друг ще е задължен да свикне с компютър. Дори навремето в съда постепенно преминавахме от пишещи машини на компютри, а не изведнъж“, посочи експертът.

  Той коментира входираното искане към колегите му съдии от страна на ГЕРБ да се произнесат по изцяло машинния вот и заяви, че е възможно решението им да дойде едва след изборите.

  „Конституционният съд е поставен пред една трудна дилема. Ако досега винаги парламентарните мнозинства са променяли изборния закон, за да го направят по-удобен за себе си, то това парламентарно мнозинство надмина всички. Защото то прие промените с пълното съзнание, че предстои разпускане на Народното събрание и нови избори. А когато няма НС, ако се произнесе Конституционният съд, няма кой да поправи тези разпоредби преди изборите“, заяви Ненков.

  Според негое възможно КС да се произнесе след изборите на 11 юли и това да доведе до спорове и жалби по изборните резултати. Той е категоричен още, че освен автоматичния протокол от машината, секциите трябва да броят и бележките, които са издадени с вота на избирателя.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg