• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Роман Протасевич се призна за виновен за неразрешените протести в Беларус
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Счупиха го и го принудиха да каже какво е необходимо, твърди баща му

  Основателят на канала Nexta Telegram, признат за екстремистки от Минск, заяви в интервю за държавния телевизионен канал ОНТ, че се признава за виновен в организирането на неразрешени протести след президентските избори. Той се изказва ласкаво за президента Алкесандър Лукашенко

  „Признавам открито, че бях от хората, които публикуваха призиви да се излезе на улицата на 9-ти август. Веднага щом ми бяха представени документите по обвинението се признах за виновен. Разбрах, че в резултат на съобщенията, които публикувах, наред с други неща, започнаха неконтролирани бунтове и Минск живееше в хаос в продължение на дни“, посочи Роман Протасевич.

  Той отбеляза, че е в добро здраве и доброволно е отказал да бъде гримиран преди интервюто, за да няма спекулации за скрити телесни наранявания.

  Семейството на Протасевич заяви, че интервюто му най-вероятно е дадено под принуда.

  26-годишният репортер бе включен миналата година в списък на „лица, участващи в терористична дейност“. Причина за това бяха масовите протести в Беларус срещу дългогодишния лидер Александър Лукашенко, който обяви победа на президентските избори на 9 август, осъдени като фалшифицирани.

  В края на интервюто журналистът се разплаква и изразява надежда един ден да се ожени и да има деца.

  Бащата на журналиста споделя пред агенция Франс прес, че му е мъчно да гледа интервюто.

  „Познавам сина си много добре и вярвам, че той никога не би казал такива неща. Счупиха го и го принудиха да каже какво е необходимо”, изтъква бащата на Протасевич.

  Журналистът и приятелката му София Сапега бяха арестувани в Минск, след като полетът им бе отклонен заради фалшива заплаха от бомба. Той е изправен пред сериозни обвинения за причиняване на масови вълнения и може да получи до 15 години затвор. Докато Протасевич бе изваден от самолета, пътниците го цитират да казва – „Ще получа смъртно наказание тук”.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg