• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Министър Янаки Стоилов: Трябва да се уеднаквят нотариалните практики
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов и заместник-министър Иван Демерджиев се срещнаха с Висшия адвокатски съвет, Нотариалната камара, Камарата на частните съдебни изпълнители, Асоциацията на държавните съдебни изпълнители и Инициатива за развитие на принудителното изпълнение.

  Пред Висшия адвокатски съвет проф. Стоилов постави въпроса за подобряването на диалога между различните общности в съдебната система, като акцентира върху факта, че много от проблемите са общи и това ще помогне за тяхното разрешаване.

  Министърът и председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова се обединиха около тезата, че е необходим дебат по съдебната карта. Стоилов беше категоричен, че тази тема трябва да се погледне от позицията на гражданите. Ралица Негенцова подчерта необходимостта да се запази достъпа до правосъдие.

  Пред Нотариалната камара министър Стоилов постави въпроса за необходимостта от уеднаквяване на нотариалните практики. Заместник-министър Демерджиев изрази готовност експерти на министерството да помагат в тази дейност. Двете страни обсъдиха и критериите за откриване на места за нотариуси в различните райони. Ръководството на министерството постави въпроса и за необходимостта регистърът на пълномощните да заработи ефективно. Проф. Стоилов акцентира върху необходимостта от оценка на качеството на работата на нотариусите, защото това е професия с висок обществен интерес.

  С Камарата на частните съдебни изпълнители, Асоциацията на държавните съдебни изпълнители и Инициатива за развитие на принудителното изпълнение министър Стоилов и заместник-министър Демерджиев обсъдиха отговорността на тази професия. От Камарата на частните съдебни изпълнители казаха, че работят добре с Инспектората на министъра на правосъдието по Закона за съдебната власт, но могат да бъдат набелязани мерки в посока усъвършенстване. От Асоциацията на държавните съдебни изпълнители поставиха въпроса за критериите при разпределянето на изпълнителни дела от страна на съдилищата.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg