• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  ГЕРБ иска проверка: Източвал ли е ДДС шефът на НАП?
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Намираме се в безпрецедентна ситуация по отношение на НАП, коментира Кирил Ананиев (ВИДЕО)

  От ГЕРБ настояха за проверка, която да установи източвал ли е ДДС шефът на НАП Румен Спецов.

  “Когато управляваш и носиш отговорност за работа на зам.-министри и директори на агенции се случва някой от тях да изпълни нещо нередно. Тогава е моментът да покажеш какви стандарти следваш и в работата си и от какво се водиш. Служебното правителство се намира в такъв момент”, заяви Томислав Дончев.

  “На 14 май т.г. служебният министър Василев назначава Румен Спецов да ръководи НАП. За него от сайта на НАП става ясно каква е била неговата ангажираност в Агенцията”, заяви Александър Иванов. “Следват обаче въпроси. Питаме – вярно ли е, че докато е бил служител на НАП в София, той е притежавал дружества, търговски дялове и е бил управител на фирми в Добрич. Когато е притежавал такива дялове, той попълвал ли е декларация за съвместимост по чл. 9 ал.5 от закона за НАП, че няма участие, дялове или не е управител в никакви търговски дружества? Вряно ли е, че е бил собственик и управител на „Гранекс Трейдър” – дружество, реализиращо обороти от милиони от продажби без самото то да има активи, сметки за ток, да има наети трудещи се на трудов договор?”, коментира той.

  “Всички ние се намираме в безпрецедентна ситуация по отношение на НАП”, заяви Кирил Ананиев. “За първи път, откакто аз работя в Министерството на финансите, започва да се организира проверка не срещу кого да е, а срещу изп.-директор на Агенцията. Това е прецедент и то може да влезе в учебниците, по които учат младежите. Това силно демотивира персонала, който работи в НАП, което пък може да доведе до спад от планираните от държавата приходи”, категоричен бе той. “Вече четвърти ден наблюдавам как г-н Василев не може да открие механизъм, по който да извърши тази проверка. Надявам се, че в Харвардския университет, който той е завършил, тази програма също е била засегната и той е длъжен да знае как да постъпи в този момент. Ако е забравил, ще го помоля да си припомни, но път за такава проверка има. Към НАП има информационна система „Контрол”. В нея влизат всички хора, за които има подозрения, че източват ДДС или други данъци”, посочи Ананиев.

  Според него фирмата на Спецов съществува в информационната система на НАП още от момента, в който му е изпратена заповедта за данъчна ревизия. “След това лично е получил и ревизионния доклад, върху който е трябвало да направи своите съображения, но той не е използвал този период, а сам е предложил неговото удължаване и го е използвал, за да създаде условия, за да продаде тази фирма на малоимотен човек, който е с криминално престъпление и е съден няколко пъти. Аз съм убеден, че това е форма на източване на ДДС, за което той трябва да даде публичен отговор”, посочи още той.

  “Г-н Василев заяви, че проверката би трябвало да се извърши от прокуратурата. За да може да се занимава прокуратурата с такава проверка, трябва да има установено престъпление, за да може тя да разследва този случай. В Информационната система „Контрол” на НАП може да направи тази проверка само за 5 минути от хора, които имат право на достъп до нея. Министерството на финансите може да възложи тя да се направи от някой от заместниците на г-н Спецов или на директора на Столичната дирекция на НАП. Не е необходимо да се чакам месец или месец или половина”, каза Кирил Ананиев. И допълни: „Съветът ми е незабавно да се използва тази система, която за няколко минути ще покаже каква е цялата истина”.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg