• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Над 300 гимнастички от 37 държави пристигат за Европейското във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Шампионатът на Стария континент ще е е една от последните проверки на „златните момичета“ преди Олимпиадата в Токио

  Първото в България Европейско първенство по художествена гимнастика ще се проведе в „Двореца на културата и спорта“ Варна от 9 до 13 юни 2021 г., припомнят организаторите от Българската федерация по художествена гимнастика.

  Това ще е една от последните проверки на „златните момичета“ преди заминаването им за Олимпийските игри в Токио, където ще участват с максимален брой квоти и ще се борят за призово класиране.

  В престижното събитие във Варна ще вземат участие над 300 гимнастички от 37 държави.

  Състезанието ще е първото на което ще бъде приложен новият формат на европейските първенства и ще е квалификация за Световното първенство през 2022, което също ще се проведе в България.

  Шампионатът на Стария континент във Варна е последната олимпийска квалификация за гимнастичките от Европа – една индивидуалистка и един ансамбъл от тези, които все още нямат олимпийски квоти ще се преборят за участие в най-големия спортен форум в света.

  Тази година форматът на Европейското първенство включва – индивидуален многобой за определяне на абсолютна европейска шампионка, многобой и финали при ансамблите (жени и девойки), отборна надпревара, която включва общите оценки на ансамбъл жени и индивидуално жени за всяка държава и финалите на уредите при жените – индивидуално.

  В индивидуалната надпревара България ще бъде представена от Боряна Калейн и Катрин Тасева.

  Ансамбъл жени е в състав варненката Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова.

  Ансамбъл – девойки е в състав Александра Василева, Камелия Петрова, Сузан Пуладиан, Кристиана Дойчева, Гергана Трендафилова и Мария Стаменова.

  Присъствието на елитните гимнастички на Европа ще привлече огромен зрителски интерес и ще спомогне за увеличаване на престижа на българската художествена гимнастика по света и популяризирането още повече на този красив и грациозен спорт, уверени са от БФХГ.

  Трикратната ни абсолютна световна шампионка Мария Петрова, която е вицепрезидент на българската федерация по художествена гимнастика и президент на Техническия комитет по художествена гимнастика на Европейския съюз по гимнастика (ЮЕГ) е Главен съдия на Европейското първенство.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg