• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Театралното “Варненско лято” радва ценителите от 30 юни до 12 юли
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Очаквайте скоро фестивалния афиш

  29-ото издание на театралния фестивал “Варненско лято” ще се проведе във Варна между 30 юни и 12 юли с българска и международна програма. “Нямаме търпение да се срещнем отново! Очаквайте скоро фестивалния афиш”, обещават организаторите от Фондация „Via Fest“. Един от най-обичаните театрални форуми в страната се провежда в постоянно партньорство с Министерството на културата, Община Варна, Българска асоциация за театър.

  Фестивалът е основан през 1993 г. и първите му издания се състоят от селекционирани български спектакли. След 1995 г. той се превръща в международен форум и предлага съпътстваща програма под формата на работни ателиета, изложби, конференции, семинари и др. Фестивалните пространства се увеличават и освен традиционните домакини от Драматичен театър – Варна и Държавен куклен театър – Варна са привлечени и Фестивален и конгресен център – Варна, Градска художествена галерия – Варна, Археологически музей – Варна, галерия „Графит“ и др. Фестивалът все повече изгражда партньорства и взаимодействие с различни местни, национални и международни организации, в сътрудничество с които реализира конферентни срещи, образователни модули и копродукции.

  Постепенно фестивалната програма се структурира около четири основни модула: основна програма – българска селекция; основна програма – международна селекция; театрален шоукейс (организиран съвместно с „Арт Офис” – витрина от иновативни и мобилни български продукции, насочена не само към публиката, но и към специално поканените селекционери и програматори на международни фестивали и организации) и съпътстваща програма. Този мозаечен принцип на изграждане отговаря на стремежа да се създаде пространство за диалог, в което се срещат различни видове театър, творци от различни части на света и разнородни публики.

  Международният театрален фестивал “Варненско лято” е най-мащабното международно театрално събитие в България. Носител е на лейбъла „Европейски фестивал” – европейски сертификат за качество, част от платформата „Европа за фестивалите – фестивалите за Европа”, инициирана от Европейската фестивална асоциация. През 2017 г. фестивалът става част от 26-те лауреати на лейбъла „забележителен фестивал“ с номинация за наградата на платформата.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg