• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Шестия рожден ден на елена Нико отбеляза Варненският зоопарк
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Скоро в зоологическата градина ще се появят и тазгодишните бебета от вида лопатар

  Рожденият ден на най-възрастния елен лопатар във Варненската зоологическа градина бе отбелязан днес. Нико навършва 6 години и вече е в разцвета на силите си, отбелязват от зоопарка, като уточняват, че животните от този вид обикновено живеят до 10-16 години. За рождения ден Нико бе почерпен с цвекло, ябълки и моркови, което е едно от любимите хапвания на елените и сърните преди основното хранене, което обикновено е в късния следобед .

  В момента животните от вида сменят козината си с характерната за лятото окраска – светло кафява на петна и с бяла ивица отстрани, за разлика от зимната, която е по сива. Вече са сменили и рогата си, което се случва всяка година, като до началото на лятото вече са напълно развити. През пролетта те са покрити с мека кожа и мъх, а през есента се оголват, за да може през размножителния период елените да участват в ритуала по установяване на надмощие. Обикновено те не застрашават живота един на друг през този период, а целта е да бъде установена йерархия между мъжките.

  Тъй като мъжките и женските от вида на елена лопатар живеят на отделни групи, по време на любовния период мъжките издават специфичен грухтящ звук, с който привличат женските. Любопитно е, че женските раждат своите малки почти по едно и също време, особено ако са от едно стадо. Феноменът се обяснява със защитата от хищници и продължаването на вида.

  Съвсем скоро се очаква да се родят и бебетата от вида елен лопатар във варненския зоопарк. Обикновено това се случва в края на юни.

  Животните от вида елен лопатар не са много характерни за нашите земи. Те са доста топлолюбиви и през миналото са населявали райони в Азия, Близкия Изток и най-южните части на Европа. Не е ясно точно кога, но преди повече от 10 века са изчезнали от нашите земи, за да бъдат донесени отново в началото на миналия век и да започнат да се размножават отново тук, с което популацията им увеличава числеността си.

  Еленът лопатар носи своето име заради характерните си разклонени рога. Предната част, която се издава над очите служи за защита и за участие в ритуалните боеве през размножителния период. Задната част на рогата се разклонява на две, като тази, която е разположена към гърба на животните образува характерните за вида лопатки.

  Еленът лопатар е значително по-дребен от благородния елен. Мъжкият екземпляр обичайно достига до около 100 килограма, а женският около 50. Въпреки че са доста елегантни животни, те притежават експресивна сила и са доста издръжливи. На кратки разстояния могат да развият около 70-80 километра в час, а бягането им е много специфично, тъй като когато препускат те отделят едновременно и четирите си копита от земята, което наподобява подскачане.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg