• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Ръст на пътници и полети отчитат летищата във Варна и Бургас
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Позитивната тенденция се наблюдава през април и май

  Летищата във Варна и Бургас започват бавно да възстановяват обслужването на полети и пътници през април и май 2021 г. Въпреки това са далеч от добрите резултати през 2019 г., преди пандемията от COVID-19, отбелязва TravelNews.

  През април 2021 г. на Летище Варна са пристигнали 24 495 пътници, докато за същия месец на миналата година са били 1637. Ръстът е от 1366%. За месец май увеличението е 219%. Обслужени са 38 536 пътници, а през 2020 г. – 12 084. За целия период от януари до край на май 2021 г. обаче има спад от 36%. През тази година са обслужени 119 634, докато за същия период на миналата година са били 186 429. Причината за спада е, че преди пандемията през месеците януари и февруари 2020 г. са пристигали и кацали повече полети по редовни линии до летище Варна.

  Данните на  фирмата концесионер на летищата във Варна и Бургас „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД показват, че за целия период от началото на годината до края на май 2021 г. на Летище Варна са обслужени най-много полети по вътрешните линии, които се изпълняват от „България Еър“. Следват пътниците от Германия, Великобритания, Австрия, Израел, Нидерландия, Турция и др. При Летище Бургас водят от Великобритания, Русия, Полша, Израел, Люксембург. В средата на май полетите на руската авиокомпания S7 до Бургас бяха спрени. До април при двете летища преобладават пътниците по редовните линии, докато през май се засилва трафикът на чартърните авиокомпании. Липсата на чужди туристи за началото на летния сезон през май, се отрази негативно на целия туристически бранш.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg