• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Обучението в електронна среда и STEM обсъждаха на Международния образователен форум във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Процесите в училищното образование, свързани с дигитализацията и иновациите бяха дискутирани във втория ден на Първия международен образователен онлайн форум „Дигитализация и иновации в образованието и науката“, организиран от Община Варна, съобщават от дирекция „Образование и младежки дейности“.

  Панелът „Предизвикателства при управлението и контрола на процесите в образователната институция в дигитална среда“ бе с модератор Мариана Банчева. С презентации се включиха д-р Катерина Василева от ОУ „Екзарх Антим I“, град Пловдив, която представи темата „Организация и управление на обучението от разстояние в електронна среда в начален и прогимназиален етап“, директорът на ПГЧЕ „Васил Левски“, град Бургас-госпожа Весела Иванова по темата „Предизвикателства при управлението и контрола на образователния процес в гимназия за чужди езици „В. Левски в дигитална среда“. Презентацията “Дигитален скок в българското образование” бе представена от Елисавета Якимова –Регионален мениджър, Център за творческо обучение.

  Вторият панел беше открит от модератора Свежина Димитрова –директор на НАОП „Н. Коперник“-Варна, а темата беше „Обучението в STEM/STE/A/M среда“. Темата предизвика голям интерес сред участниците в страната и чужбина. От ЦЕРН се включи Зорница Захариева – мениджър Планиране на ресурси и бюджетиране на сектор МО с презентация: „STEM програми за обучение и предоставени възможности за български ученици и учители в ЦЕРН“. От Брюксел се включи Агеда Грас -Веласкес, началник отдел „Научно образование“ в Европейската училищна мрежа с презентацията „Подпомагане на учителите за подготовка на учениците за професионално развитие“. Проф. д-р Румяна Папанчева от Университета „Проф. д-р Ас. Златаров“ – Бургас участва с презентацията „STEM в образованието – практически умения и практически решения”. Своята презентацията „Иновативни STEM инициативи и практики“ представи доц. Галина Момчева от ВСУ „Ч. Храбър“.

  След обяд форумът продължи с панела „Дигитализацията и предизвикателствата пред професионалното образование“, с модератор Жечка Георгиева-директор на ВТГ „Г.С. Раковски. Панелистите Петя Евтимова от Фондация „Модерно образование“ – София; Константин Костадинов –директор на ПГ по вътрешна архитектура и дървообработване „Хр. Ботев“- Пловдив; Мария Георгиева-директор на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Н. Хайтов“ – Варна; Павел Димов –управител на МОС Роботикс; Людмила Начева – директор на Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн-Варна: Николинка Личева –директор на ПГ по туризъм „Ал. Константинов“- Плевен; Недрет Касим от ПГ по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“-Хасково и Деан Василев –директор на ПГИ „Д-р Иван Богоров“- Варна представят основната тема през опита на своите училища. В дискусиите се разискват проблеми, свързани с обучение по професионална подготовка в условията на обучението от разстояние в електронна среда и дигиталните предизвикателства; връзката с практиката, стимулирането на креативното мислене и постиженията на учениците чрез иновации.

  На платформата бяха споделени практики за обучение в електронна среда от разстояние и STEM/STE/A/M среда от училища от община Варна. Дискусиите протекоха с акцент на споделените практики и се даде възможност учителите да споделят и да обменят идеи за тяхната работа. Дигиталната трансформация налага промени и нови подходи в администрирането и организирането на ученето чрез различни технологии. Използването на технологиите като платформа за ефективна организация, управление и реализиране на образователния процес, в помощ на търсенията на съвременното поколение, което в настоящия етап има възможност да използва различни средства, за организиране на собственото си учене, което следва техните образователни потребности. Усилията на всички участници в процеса трябва да бъдат насочени за трансформацията на информацията в знания. Представени бяха и Google Workspace за образованието и управление на училищни процеси в облак, Chromebook и LEGO за образованието.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg