• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  ЦИК: Втора фирма предлага да достави до 5000 броя машини за вота на 11 юли
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  „Имаме предложение и от друга фирма – „Панов” ЕООД, което преди малко пристигна в комисията, ще видим дали могат да отговарят на изискванията за техническите спецификации. Ако това е така вероятно ще влезем в контакт“, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

  Фирма – „Панов” говорят за доставка на количество до 5000 броя машини в това предложение, но още не сме го проверили.

  Името на фирмата съвпада с това на дружеството, с което МВР беше сключило договор през 2016 и 2017 г. за закупуването на противоударни каски, при което имаше съмнения около цената, срока на изпълнение и избора на изпълнител.

  Според Томов ще е проблем с преценката на ИТ специалистите дали това, което „Панов” предлагат отговаря на техническите спецификации, които да се изпълнят и дали ще има време за одит на тези машини.

  Той увери, че не е прекъснат контактът със „Сиела“, въпреки финансовите спорове. Работи се по финализиране на договора от 6 февруари.

  „Ако не успеем да закупим други устройства, това не означава, че ще доведе до някакъв провал на изборите“, увери говорителят .

  Секциите с повече от 299 избиратели не надхвърлят 9400, а тези в чужбина са малко над 200.

  В най-лошия случай секциите, в които по закон трябва да инсталираме машини за гласуване ще бъдат с максимум 50 повече, отколкото е броят на устройствата.

  Освен това съществува възможност там, където няма възможност за машинно гласуване, ЦИК може да вземе решение за хартиено.

  Със сигурност ще има избори и няма да се стигне до хаос в чужбина. Най-важната задача е да определим секциите, в които ще се гласува в чужбина. Ще се справим с изборите и ще изпълним закона, казвам го категорично, добави още Томов.

  Електронните заявления, които са подадени до този момент са 45 231. Срокът изтича след 5 дни на 15 юни.

  Най-много заявления идват от Турция – 16 363, следва Великобритания -8841; Германия – 6486, Испания – 2561 заявления. Това са страните, в които традиционно се набират най-много заявления, коментира Томов. Регистрирани са наблюдатели от 7 организации с общ брой 68 души. Няма регистрирани все още социологически агенции. Следващата седмица трябва да се решат въпросите около машинното гласуване. Другата седмица ще трябва да се утвърди техническият образец и защитата на бюлетината, откриването на предизборната кампания. На 15 юни приключва периодът за събиране на заявления, тогава и РИК трябва да назначат СИК вътре в страната, каза говорителят на ЦИК.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg