• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  ЦИК ще преговаря със „Сиела Норма“ за обслужване на машините за гласуване
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Договорът ще включва още обучение на хора и предаване на софтуер

  Централната избирателна комисия реши да започне преговори със „Сиела Норма“ за подготовка на машините за гласуване за частичните местни избори на 27 юни и за парламентарните избори на 11 юли. Решението на ЦИК, с номер 217 и е от 10 юни.

  Договорът включва и предаване на знания на специалисти за използване на системния и приложния софтуер, както и за модифициране на софтуера за всякакъв вид избори, предвидени в Изборния кодекс, без намеса на доставчика и производителя, съгласно техническата спецификация и условията на договора.

  Вчера стана ясно, че има втора фирма, която предлага да достави до 5000 броя машини, но се проверява отговаря ли тя на изискванията за техническите спецификации. Фирма – „Панов” говорят за доставка, но още не сме го проверили, каза Цветозар Томов.

  В същото време въпросът за недостатъчното машини за вота на 11 юли остава нерешен. Вчера Министерството на финансите се ангажира да осигури допълнително средства за Избирателната комисия, ако бъде сключен нов договор за доставка на нови устройства.

  Основният проблем е дали ще има достатъчно машини за секциите в чужбина. Отговорът на този въпрос ще стане ясен на 15 юни, когато изтича крайният срок за заявления за гласуване, които трябва да подадат българите зад граница.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg