• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  С юбилейния спектакъл “100” на Драматичен театър “Стоян Бъчваров” откриват “Варненско лято”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Вижте акцентите във фестивалния афиш от 30 юни до 12 юли

  С юбилейния спектакъл “100” на Драматичен театър “Стоян Бъчваров” ще бъде открито 29-ото издание на международния фестивал “Варненско лято”. „Време за равносметка. Какво са 100 години за един театър ще ни разкаже юбилейният спектакъл „100!“ на Боян Иванов. Емоционален и комичен разказ за съдбата на актьора и безбройните му маски в живота и на сцената… „100“ е нетрадиционен спектакъл, който ще ви разсмее и разчувства като за сто-годишен рожден ден“, отбелязва драматургът Аглика Олтеан.

  Спектакълът “100” на режисьора Боян Иванов ще започне точно в 19 часа на 30 юни, на Основната сцена на Драматичния театър във Варна.

  На 2 юли от 19 часа отново на Основна сцена на ДТ “Стоян Бъчваров” ще бъде представен спектакълът на театър “София” „Няма да платим! Няма да платим!“. Представлението на Теди Москов е по може би най-известната пиеса на Дарио Фо. Художник е Свила Величкова, а композитор Антони Дончев. В ролите публиката ще види Мила Банчева, Михаил Милчев, Невена Калудова, Николай Върбанов, Пламен Манасиев, Сава Пиперов, Юли Малинов, Юлиян Рачков. „Ще видите едно от най- смешните ми представления, изпълнено превъзходно от едни от най-смешните артисти, с които съм работил“, казва за спектакъла режисьорът Теди Москов.

  Пиесата „Няма да платим! Няма да платим!“ е написана през 1974 г. като фарс, в който жителите на един квартал се вдигат на бунт срещу непрекъснато увеличаващите се цени в местния магазин. Можеш да си вземеш от магазина каквото си поискаш. Такава мълва тръгва из квартала и хората вкупом щурмуват супермаркета … Режисьорът Теди Москов създава авторска версия на пиесата в характерния за него игрови театър с много гротеска, клоунадни сцени, комични ситуации и абсурдни сблъсъци.

   

  На 3 юли от 19 часа на Основна сцена на варненския театър ще бъде представен спектакълът на “Театър 199” – “Хаос” от Мика Миляхо. Постановката е на Марий Росен, сценография Антония Попова, музика Константин Тимошенко. В ролите публиката ще види Йоана Буковска-Давидова, Елена Атанасова и Радина Думанян.

  „Хаос“ разказва под формата на тъмна и лирична комедия историите на три съвременни жени. София е учител в училище, което предстои да бъде затворено. Джулия е психотерапевт и постоянно има връзки със своите пациенти. Еми е импулсивен репортер и жонглира с ролите на млада майка и амбициозна жена с кариера. В рамките на една зима и пролет се случват събития, които разклащат живота им из основи. Те осъзнават, че „трябва да направят нещо“. Трите черпят сила от силното си приятелство и намират място за хумор дори в най-безнадеждните ситуации.

  „Хаос“ е остроумна и находчива комедия от 2008 г., попадение в репертоара на Театър 199. Нейният автор Мика Миляхо е сред водещите финландски драматурзи и е директор на Финландския национален театър. Тя е поставена с усет към игровото и комичното от режисьора Марий Росен. В пиесата действието се развива кинематографично – на различни места, по различно време и с участието на много епизодични персонажи, като всички те трябва да бъдат изиграни от трите актриси, изпълняващи трите главни роли.

   

  На 4 юли от 19 часа на Основна сцена на Варненския театър, “Театър 199” се представя със спектакъла “Боклук” от Елена Телбис. Режисьор е Ивайло Христов, сценографията и костюмите са дело на Марина Янева. В ролите са Светлана Янчева, Анастасия Лютова и Весела Бабинова. С дебютната си пиеса „Боклук“ актрисата Елена Телбис спечели шестото издание на конкурса за съвременна българска драматургия на Театър 199 през 2019 г. На негова сцена я поставя преподавателят на авторката – големият български актьор и режисьор Ивайло Христов.

  „Боклук“ разказва за срещата на три сестри, отдавна разделени и с коренно различни съдби, които се събират в дома от детството си. В спомени и спорове, разчиствайки апартамента на своята починала майка, те разкриват неизказвани преди преживявания и неподозирани страни на своите характери. Те осъзнават колко силни са невидимите нишки, които ги свързват.

  Пиесата на Елена Телбис привлича вниманието на публиката със своя жив и динамичен диалог. С хумор и разбиране тя показва емоционалните течения, скрити под повърхността във взаимоотношенията на трите сестри в едно семейство. Деликатната режисура на Ивайло Христов позволява на трите талантливи актриси да представят своите героини много достоверно и с внимание към психологическия детайл.

  “Боклук” на “Театър 199” е отличен с награда „Икар“ 2021 за най-добър спектакъл и за драматургичен текст. Светлана Янчева е номинирана за наградата „Икар“ 2021 за водеща женска роля.

  Спектакълът е отличен и с награда „Аскеер“ 2021 за съвременна българска драматургия, за водеща женска роля (Анастасия Лютова) и за най-добро представление, а Ивайло Христов е е номиниран за режисура.

   

  Две представления на „Империя на красотата – Мадам Рубинщайн“  на сатиричния театър “Алеко Константинов” са планирани във фестивалната програма за 5 юли. Те ще са с начален час 18:00 и 20:30 ч. отново на Основната сцена на Варненския театър. В спектакъла участват Бойка Велкова, Михаил Сървански и Силвия Лулчева, а режисьор е самата Бойка Велкова. Сценографията и костюмите са дело на Лилия Бабунова, а музиката е на Теодосий Спасов.

  Австралийският драматург Джон Мисто пише пиесата „Империя на красотата – Мадам Рубинщайн“ през 2017 г. В центъра на сюжета е реална историческа фигура – „лъвицата“ на козметичната индустрия през миналия век Елена Рубинщайн (1872–1965). Тя имигрира в САЩ от Полша, където е родена, и се издига сред най-известните лица в света на красотата. На фона на бляскавия силует на Манхатън от 1950-те години, пиесата проследява борбата за власт на Елена Рубинщайн с нейните съперници Елизабет Арден и компанията „Ревлон“.

  За своята трета поред постановка като режисьор, Бойка Велкова избира ярка нова комедия за конфликта на едно поколение, попаднало в разлома между традициите на миналото и надеждите за ново бъдеще. Пиесата и спектакълът въвеждат в конкурентния свят на успешни бизнес дами, посветени на своето израстване, изпълнени с живот и стремеж към красота. В ролята на Мадам Рубинщайн влиза самата Бойка Велкова и тя се нарежда в галерията на образи на силни жени в нейната кариера.

   

  “Бившата мис на малкия град” на Младежки театър „Николай Бинев“ ще видят зрителите на “Варненско лято” на 6 юли. Във фестивалната програма отново са включени две представления – от 18:00 и 20:30 ч. на сцената на Държавен куклен театър – Варна. В ролите са Искра Донова, Станка Калчева, Николай Луканов, Николай Владимиров. Режисьор на спектакъла по творбата на Мартин Макдона е Владимир Люцканов, сценографията е на Венелин Шурелов, костюмография – Елица Георгиева.

  В малка къща в планинското ирландско градче Лийнан, 40-годишната Морийн живее със своята обсесивна и манипулативна майка Мег, която се нуждае от ежедневни грижи. Във водовъртежа на болезнените взаимоотношения, белязани от битки за надмощие, вечно недоволство и непрестанния дъжд, Морийн мечтае да напусне дома си завинаги. Когато среща неочаквания ухажор Пато Дули, тя се осмелява да мечтае за по-добър живот. Майка ѝ Мег обаче има много по-различни планове…

  „Бившата мис от малкия град“ е първата пиеса на британския драматург с ирландски произход Мартин Макдона. Тя излиза през 1996 г. и постига бурен успех, а авторът се превръща в един от най-интересните съвременни драматурзи, киносценаристи и режисьори ( „В Брюж“, „Три билборда извън града“). Макдона обича да се заиграва със стереотипите в драматургичните жанрове като трилъра и мелодрамата и иронично да ги преобръща. Основен мотив в неговото творчество е насилието в човешките взаимоотношения. Режисьорът Владимир Люцканов поставя „Бившата мис на малкия град“ заедно с талантливия и убедителен актьорски състав като спектакъл за отношенията между хора, които търсят светлината в тунела.

   

  Моноспектакълът на Христо Мутафчиев “Плач на ангел” ще бъде представен на 6 юли от 20:30 часа на Основната сцена на Драматичния театър във Варна. Режисьор е Стоян Радев, сценография и костюми – Елица Георгиева, композитор – Веселин Митев.

  „Аз съм Христо Мутафчиев и съм тук, за изиграя пред вас пиесата „Плач на ангел“ на Стефан Цанев, най-добрият драматург според мен.“ Така започва спектакълът, който пресреща личностите на двамата изявени театрали. Христо Мутафчиев влиза в образа на Райчо, който излиза от затвора и попада в среда, където доминира усещането, че със свободата е  злоупотребено. Парадоксално, той решава да се върне отново в затвора, неспособен да се приобщи към новия свят.

  „В „Плач на ангел“ един малък човек отчаяно повдига големи въпроси. Отчаяно, защото не е могъл да им отговори, не е могъл да се справи с живота и даже казва, че не го е живял. Затова по своя воля се отказва от своята воля… Но истинската ценност на този текст, поне според постановъчния екип на спектакъла, не се ражда от патоса на нерадостните констатации, споделяни от големите хора, а просветва в признатата безпомощност на малкия човек, живеещ не тук или там, а на Земята. Защото когато разбереш колко си малък под необятното звездно небе, тогава може да се открие по-голям смисъл, различен от привидностите, които те карат да влизаш в ненужни борби, без да подбираш средствата… За да бъдем честни с публиката, ние умишлено се отказваме от играта на превъплъщението и само разказваме за отчаяния малък човек, до когото трудно можем да достигнем. Нека този театрален ход се чете като жест на смирение“, разказва режисьорът Стоян Радев.

  Моноспектакълът на Христо Мутафчиев е отличен с Награда „Аскеер“ 2021 за водеща мъжка роля и за режисура.

   

  На въздействащ документален театър ще се насладят зрителите на „Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта“. Спектакълът на Василена Радева ще бъде представен на 7 юли от 19 часа в Градска художествена галерия „Борис Георгиев”. Художник на представлението е Анна Янакиева, а музикалната среда е дело на Емилиян Гацов.  В ролите са Елена Димитрова, Юлиана Сайска, Богдана Котарева и Невена Калудова.

  Представлението е базирано на книгата  на Петя Накова „Годината на осемте химии“ с действителни истории.

  Тежка диагноза дава шанс на четири жени да станат по-добри версии на самите себе си, да наредят правилно приоритетите си, да осмислят живота си и да се отдадат на любовта, мечтите и порива към щастие. Тук, сега, веднага, без сложни, кухи и самонадеяни планове за утре. Когато никой не знае какво го чака.

   

  Музикално-драматичният и визуален пърформанс на Петър Дундаков, Явор Гърдев и Венелин Шурелов “Портрети на неизвестното” ще бъде представен на 10 и 12 юли от 21:15 ч. в Археологическия музей във Варна.

  Част от програмата на 29-ото театрално “Варненско лято” е също концертът за сопран, соло цигулка, перкусии и струнен квинтет “Човешки правила” на 1 юли от 19 часа на Основна сцена на Драматичния театър “Стоян Бъчваров”.

  На 5 юли от 20:30 часа в Градската художествена галерия ще бъде представена книгата за Цветана Манева – „Тя, Цветана“ на Георги Тошев. Събитието ще бъде съпътствано с концерт на Милен Кукошаров заедно с Кристиян Чернев (виолончело).

  Четири заглавия са включени в международната програма на тазгодишното “Варненско лято”.

  Компанията за вертикален танц „AIRA“ от Нидерландия ще се представи с “Полетът”. Спектакълът ще е на 7 юли от 21:30 часа на фасадата на Фестивалния и когресен център. За събитието във Варна към изпълнителите от “AIRA” се присъединяват българските музиканти Керана и космонавтите, които допълнително ще допринесат за уникалната атмосфера.

  Копродукция между известната новаторска театрална компания „Римини Протокол“ и един от водещите театри в Германия – „Мюнхнер Камершпиле“ ще видят ценителите на “Варненско лято” на 08 юли от 18:30 и 21:00 ч. и на 09 юли , 18:30 ч. в Държавен куклен театър – Варна. Представлението ще е “Зловещата долина”.

  „Фламенко: възраждане“ е продукция на прочутата компания Фламенко Балет Барселона и ще бъде представена пред зрителите във Варна като част от програмата “Интермецо” за партньорство между музикалния и театралния фестивал “Варненско лято”. Спектакълът ще е на 9 юли от 20:30 часа във Фестивалния и конгресен център.

  Прожекция на „Сирано дьо Бержерак“ на NT Live |Компания „Джейми Лойд“ – Обединено кралство е предвидена за 11 юли от 18 часа във Фестивалния и конгресен център. Постановката на Джейми Лойд е по осъвременената адаптация на пиесата на Едмонд Ростан, дело на един от водещите британски драматурзи Мартин Кримп. В нея екипът се стреми да изведе същността на пиесата в динамичен спектакъл, в който микрофоните, бийтбокс ритмите и рап поезията заменят мечовете в сцените с дуели и битки. Представлението е отличено с награда „Оливие“ за най-добра съвременна адаптация и номинация за най-добър актьор (Джеймс Макавой) и за режисура (Джейми Лойд). Във Фестивалния и конгресен център във Варна ще бъде показано на английски език със субтитри на български.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg