• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Проф. Денков: В училищното образование трябва да има деполитизация
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Служебният министър не е доволен от скока в качеството на знания при учениците

  „Повече от 1/3 от регионалните началници в образованието са ангажирани с партийна дейност, което е притеснително. Изненадващо е, че в закона няма ясно регламентирано изискване партийна политическа дейност да не се случва в училищната система. Този пропуск трябва да бъде преодолян. Висшето образование е освободено от политически доктрини. В училищното образование също трябва да има изискване за деполитизация на системата“.

  Това коментира пред БНР служебният министър на образованието проф. Николай Денков. И допълни, че има сигнали за натиск върху учители и върху директори по време на предизборни кампании.

  „Важно е да се подготвим за следващата учебна година. Сегашната ще завърши сравнително успешно. Но това не ни успокоява, защото през последните години нямаме качествен скок нагоре в представянето на учениците въпреки значителното увеличаване на средствата в тази сфера… Трябва да се минимизира разликата между отделните региони и възрастовите групи“, каза проф. Денков.

  Според него има добър баланс между това колко места субсидира държавата и завършващите студенти. Във висшето образование има промяна в правилната посока, но не е достатъчна, смята още той.

  „За да могат университетите ни да се състезават с европейските, трябва да повишат значително научната си дейност… Почти сме готови с картата за висше образование, следващата седмица ще я качим за публично обсъждане“, обяви просветният министър.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg