• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Изложба на популярния руски художник Владимир Пронин представя Градската художествена галерия във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Негови творби ще бъдат изложени и във Фестивалния и конгресен център

  Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, представя една изложба, блестяща с великолепието на багрите си. На 15 юни 2021 г. варненската публика ще се срещне с популярния руски художник Владимир Пронин, който създава свой самобитен стил, инспириран от традициите на византийската мозайка и православната икона. Ярката орнаменталност на работите на Пронин дава основание на специалистите да определят стила му като орнаментален неосимволизъм. В живописните композиции на руския автор се преплитат сложнофигурни геометрични форми, звезди, преливащи се един в друг мозаечни редове. Владимир Пронин представя своето изкуство в самостоятелни изложби в Русия, САЩ, Франция, Германия и други страни. Негови творби са собственост на галерии и колекционери от цял свят.

  Експозицията е част от програмата на Дните на руската култура във Варна – 2021. Изложбата ще бъде показана в ГХГ „Борис Георгиев“, в зала 4 и в централното фоайе на втория етаж на Фестивалния и конгресен център. Сред творбите на Владимир Пронин, които ще видим във Варна, специално място заема мащабен триптих, посветен на светите братя Кирил и Методий. Графики върху коприна ще допълнят представянето на артиста. В изложбата участват със свои произведения и учениците на маестрото на четката – Елена Аксьонова, Елена Свиридова, Лада Фадеева, Ульяна Яроцкая и Полина Поплаухина.

  Владимир Пронин е роден през 1955 г. в Красногорск, Русия. Завършва Федоскинското училище за живописна миниатюра, а през 1982 Московската академия за текстил, а школовката в декоративните изкуства дава отпечатък върху цялото му творчество.

  Откриването на изложбата е на 15 юни, вторник, от 18:00 ч.

  Изложбата може да се види до края на юни 2021 г. в ГХГ – Варна на ул. „Любен Каравелов“ 1.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg