• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  На голям интерес се радва отново Античният фестивал “Марцианопол” в Девня
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  За два дни градът се превърна в арена на гладиаторски борби и демонстрации на римски военни строеве, оръжия, римска кухня и ритуали

  При огромен интерес на публиката протече петото издание на Фестивала “Марцианопол – животът в Древния град”, чийто домакин бе Девня. В събитието, което се проведе на 12 и 13 юни в Античния амфитеатър в кв. „Река Девня“, се включиха близо 120 участници от България и Румъния. В рамките на два дни градът се превърна в арена на гладиаторски борби и демонстрации на римски военни строеве, оръжия, римска кухня и ритуали. Групите представиха пред публиката истински спектакъл, който я поведе на вълнуваща разходка през вековете.

  В първия фестивален ден зрителите се насладиха на борби и представяния, а по-късно вечерта факелно шествие с всички участници премина през централната част на Девня.

  В неделя пътуването във времето “Марцианопол – животът в Древния град” отново започна с шествие. Групите преминаха разстоянието от сградата на Община Девня до Амфитеатъра. Кметът на Община Девня Свилен Шитов вървеше в началото на строя. Пред шествието имаше и римска колесница. На Арената гостите видяха пазар за роби, антична хирургия, гладиаторски битки и демонстрации на древни техники в конната езда. По време на фестивала всички можеха да опитат ястия от патица и глиган, приготвени от Шеф Филип Спасов по рецепти, съхранени от 1-ви век. По-смелите от публиката се премениха с римски дрехи и лаврови венци. Проведе се и томбола с много награди, подготвени от Общината.

  В края на втория фестивален ден кметът на Девня Свилен Шитов се превъплъти в ролята на римлянин от знатно потекло. Преди официалното закриване той награди всички участници с плакети на Общината. В своето обръщение кметът припомни легендата за основаването на Марцианопол. По този повод той предаде символично умалено копие на златния съд, който бил изпуснат от прислужницата на сестрата на император Траян – Марциана в Девненската река. Именно изплуването на съда суеверните римляни приели за благосклонен знак от боговете и императорът решил да основе град, наричайки го на прелестната си сестра. „С провеждането на петото издание на “Марцианопол – животът в Древния град” още веднъж доказахме, че Девня е едно културно средище с изключително богата история и славно минало“, каза още кметът Свилен Шитов по време на официалното закриване.

  И в това издание на фестивала водещ бе Димитър Спасов. Участие взеха: Сдружение „PAX ROMANA“, „АНТИЧНА ТРАКИЯ“ – гр. Ямбол, Asociatia CULTURALA TOMIS – гр. Констанца, Сдружение „АВИТОХОЛ“ – гр. Варна, Сдружение „СИТАЛК“ – гр. Пловдив, Клуб „ВЕЛИЧИЕ“ – Исторически парк, „LUDUS TRAEX“ – гр. София. В представянията ще се включат Петър Петров-Петрони – гр. Варна и Емил Маринов – гр. Шумен.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg