• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Обявяват резултатите от изпита по математика до 28 юни
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Почти 106 хил. ученици от VII и X клас се явиха днес на националното външно оценяване

  Около 57 330 седмокласници решаваха 23 задачи, 18 от които с избираем отговор по време на националното външно оценяване по математика, което се проведе нес. Две задачи са с кратък свободен отговор. Три са с разширен отговор, в който учениците трябваше да опишат и аргументират изпълнението на задачата. Те разполагаха с 60 минути за първата част на изпита и с 90 минути за втората, съобщават от Министерството на образованието и науката.

  На изпит по математика днес се явиха също 48 340 десетокласници. Те решаваха 17 задачи – 15 от тях бяха с избираем отговор и две – с разширен. Учениците разполагаха с 90 минути.

  В отделни изпитни зали работиха 17 седмокласници и 50 десетокласници, които са под карантина поради контакт с болен.

  Изпитите по математика проследяват индивидуалния напредък на всеки ученик и установяват степента на постигнати резултати от обучението, залегнали в учебната програма. Това помага за прилагане на мерки и политики за подобряване на качеството на образованието.

  Оценката от НВО в VII клас се използва като балообразуващ елемент при приема на ученици в VIII клас. С резултата в Х клас учениците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втори гимназиален етап.
  Максималният брой точки на изпитите в VII клас е 100, а в X клас – 50. Резултатите се вписват в удостоверенията на учениците като процент от максималния брой точки.

  Срокът за обявяване на резултатите е 28 юни 2021 г.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg