• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Изложба на Надежда Антова представя Градската художествена галерия във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Акцент в експозицията е единственият правен по натура портрет на знаменития скулптор Георги Чапкънов – Чапа

  Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, представя Надежда Антова – млад, но вече наложен автор – едно от ярките лица на артистична Варна в последното десетилетие, енергична личност със силен отпечатък върху творческото израстване на следващото поколение художници в морския град. Нейната изложба идва броени дни след изложбата на нейните възпитаници, също в аристократичното пространство на Градската галерия. Това не е съвпадение, а знак за обвързаността на всички артистични усилия на Надежда Антова с мисията й на учител и възпитател на отношение към изкуството. В своите вече 10 години като преподавател в НУИ „Добри Христов“, тя приобщава младите таланти не само към техниките, а и към духа на изкуството на скулптурата. Изминалата повече от година на предизвикателства към учебната дейност тя прие като възможност да посвети своите ученици в тънкостите на съвременния вид творческо изразяване чрез 3D изображения, създадени по дигитален път. След като демострира постиженията на своите ученици, сега Надежда Антова застава пред варненските ценители със своите много артистични лица – събира в една изложба скулптурни портрети, акварели, рисунки, експериментални монотипии. Изложбата й идва 10 години след първото ѝ представяне във Варненската галерия и е своеобразен творчески юбилей. Нарича новата си колекция „Моите лица“.

  „Изложбата ми е посветена на хората, които са около мен и са вдъхновители на творбите ми – споделя авторката. – А творбите, които представям, са в любимия ми жанр – портрета. Портретът не само като умения и артистичност, портретът като психология, като способност да надникнеш отвъд чертите на лицето на човек, и да уловиш неговата емоционалност.“

  Акцент в юбилейната изложба е единственият правен по натура портрет на знаменития скулптор Георги Чапкънов – Чапа, за който той е позирал пред Надежда през 2016 г.

  Надежда Антова е завършила специалност скулптура в Националната художествена академия в София в ателието на проф. Борис Гондов. Има седем самостоятелни изложби във Варна и София, пет участия в арт изложения в Германия и Англия и много участия в национални и международни сборни изложби, конкурси и други събития в културния живот на Варна. През 2018 г. получава награда за рисунка на Община Варна на Есенния салон на изкуствата „Св. Лука”. Автор е на почетен знак „Паисий Хилендарски” на Регионалното управление на образованието – Варна, както и на плакета „Варна”, създаден за Ротари клуб – Варна. През 2016 г. създава единствения скулптурен портрет от натура на знаменития български скулптор Георги Чапкънов.

  Откриването на изложбата е на 25 юни, петък, от 18:00 ч.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg