• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Класици на българската живопис представя Арт галерия “Ларго” във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Изложбата може да бъде разгледана от 24 юни до 14 юли

  От 24 юни 2021 година галерия Ларго за първи път ще представи в своята изложбена програма експозиция с класици на българската живопис. По-голямата част от творбите са от една колекция и представят живописни платна, акварели и рисунки на едни от най-знаковите имена в българското изкуство от последния един век. В изложбата може да се видят творби на Александър Мутафов, Бенчо Обрешков, Георги Велчев, Георги Урумов – Калиакра, Давид Перец, Данаил Дечев, Дечко Узунов, Енчо Пиронков, Константин Трингов, Константин Щъркелов, Наполеон Алеков, Никола Ганушев, Христо Каварналиев и Янко Маринов.

  Янко Маринов – Венеция 1958

  “В колекцията са представени основно пейзажи и портрети. Особено силно въздействие има голямоформатното масло на Давид Перец, посветено на магичното излъчване на Родопа планина. Също от Родопите е и нежният и поетичен пейзаж на Данаил Дечев. Дечко Узунов и Константин Трингов рисуват скалите край Мелник и зрителят с наслада ще открие как едно и също място може да предизвиква коренно различни емоции в различните творци”, разказва галеристът Нели Вълчева.

  Константин Щъркелов – Пейзаж

  “С три лирични акварела ще представим Константин Щъркелов, този художник на ефирността и преходната красота на природата. Същото нежно и ефирно въздействие е постигнал и Георги Урумов – Калиакра в своя пейзаж „Лодка в спокойни води”.

  С Варна са свързани много от творбите и много от художниците в настоящата изложба. Четирима маринисти, родени или живели във Варна рисуват морето с любов и упование – Александър Мутафов, Георги Велчев, Христо Каварналиев и Наполеон Алеков”, подчертават от Арт галерия Ларго.

  Георги Велчев – Созополски бряг

  С цяла серия от шест творби ще бъде представен знаковият варненски художник Георги Велчев. “Освен характерните за него морски пейзажи, улавящи всяко настроение и трепкане на морската вода, Велчев ще бъде представен и с два портрета, които ни напомнят неговия усет и дълбок психологизъм при изобразяване на човешките състояния”, отбелязва Нели Вълчева.

  Христо Каварналиев – Калиакра

  Три творби на Христо Каварналиев ще видят зрителите в изложбата. Известен най-вече с морските си пейзажи, тук варненецът се представя в друга светлина чрез класически натюрморт и особено изразителен портрет на рибар.

  Наполеон Алеков – Скалист бряг

  В експозицията са включени по две творби на класика на българската маринистика Александър Мутафов и на един от най-колоритните представители на варненската бохема Наполеон Алеков. Естествено – морски пейзажи.

  “Зрителите ще могат да се насладят на цяла серия миниатюри на Янко Маринов и прекрасният му пейзаж „На кея”, разкриващи по най-добър начин невероятния му импресионистичен рисунък”, коментира Нели Вълчева.

  “С Варна е свързана и историята на творбата на Никола Ганушев, който е живял известно време почти всяко лято в морската столица и е нарисувал по време на престоя си „Портрет на адвокат Врачев” – известен варненски бохем и негов личен приятел”, разказват още от Арт галерия Ларго.

  Енчо Пиронков – Тодоровден

  С лек етюд с молив на голо тяло е представен Бенчо Обрешков, а Енчо Пиронков участва в изложбата с картината „Тодоровден”, рисувана в далечната 1976-та.

  Данаил Дечев – Родопски пейзаж

  Откриването на изложбата ще е на 24 юни 2021 г. от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8. Експозицията може да бъде разгледана до 14 юли на място в галерията или на www.largogallery.com.

   

  Дечко Узунов – Пейзаж

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg