• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Фирма за третиране на отпадъци избира Община Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

   

  Община Варна избира фирма, която да предоставя услуги по предварително третиране на отпадъците. Договорът с предишната фирма, който е бил с действие 10 години, е изтекъл на 26 май тази година. Още през месец февруари е инициирано възлагане на обществена поръчка, но не са се явили кандидати. Направени са пазарни проучвания, а новата цена за третиран тон отпадък е значително по-ниска от тази, която е плащана досега на фирмата изпълнител.  На завода в Езерово е плащано по 67.83 лева за входящ тон отпадък. Това съобщи експерт от дирекция “Екология и опазване на околната среда” в община Варна, информира кореспондентът на БНР в морската столица Даниела Стойнова.

  Проверка на ДАНС на договора за третиране на отпадъци на община Варна и публикации в интернет, предизвикаха брифинг на кмета на града Иван Портних и Атанас Стоилов-кмет на Аксаково, на чиято територия се намира депото за отпадъци в село Въглен. Утре изтича срокът за пряко договаряне, и ако не се яви желаещ да третира отпадъците на морската столица, общината ще обяви нова процедура. Дотогава отпадъците на града се депонират в село Въглен, което има достатъчно капацитет-обясни Иван Портних-кмет на Врана. Беше уточнено, че цената за обработка  на тон отпадък е близо 68 лева в завода и 17 лева за тон на депото във Въглен. Остатъкът от парите, които общината плаща за депото във Въглен, се връщат обратно в общинския бюджет.  По Закона за управление на отпадъците се плащат отчисления по 89 лева на тон, които са целеви и се използват за екологични дейности.

  Кметът увери, че временната мярка с използването на депото в село Въглен е удачна. В момента средствата, които са като отчисления над тези 17 лева, са средства, които общината получава за различни дейности регулярно.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg