• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Варна е любима дестинация за туристите от Израел
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Пресцентър Община Варна

  Морската столица като град на знанието и иновативен център представи кметът Портних пред посланика на близкоизточната държава у нас

  Кметът на Варна Иван Портних се срещна днес с Н. Пр. Йорам Елрон, посланик на Държавата Израел в България, който е на посещение в региона и във Варна. На срещата присъства и почетният консул на Израел във Варна проф. Красимир Методиев.

  За мен е огромно удоволствие, че имам възможността да посетя Варна и да изразя благодарността си за топлото посрещане. Варна е водеща туристическа дестинация за израелските туристи, които заемат шесто място по брой на година. Надявам се, че след кризата с корона вируса, ще станем номер едно, заяви Н. Пр. Йорам Елрон.

  Той посочи, че морския град е познат в родината му със своите предимства – слънце, море, страхотна кухня и казина. „Благодарение на ръководството и на кмета на града, Варна е позната и като икономическа, технологична и образователна дестинация“, каза още посланикът и допълни, че неговата роля е да намери синергията и допирните точки за едно успешно двустранно сътрудничество. „Тази визита ще допринесе за разширяване на обхвата на сферите на успешните връзки“, увери дипломатът.

  „С удоволствие мога да заявя, че с Н. Пр. Йорам Елрон се обединихме около идеята да организираме различни семинари и симпозиуми, на които представители на израелския бизнес ще могат да се запознаят с потенциала на Варна по ключови за нас теми: Варна-Град на Знанието, иновативен хъб, smart city. Това са все сфери, в които израелските компании имат висок технологичен напредък. Набелязахме и нови възможности за сътрудничество като развитие на медицински туризъм за израелските граждани. Благодаря на Негово Превъзходителство за възможността да презентираме Варна“, коментира и кметът Иван Портних. Той запозна своя гост с проекта за нова индустриална зона, където също ще бъдат търсени потенциални инвеститори.

  Кметът благодари за доброто сътрудничество в сферата на културата, социалните дейности, здравеопазването, образованието и спорта и специално – за организираните от проф. Красимир Методиев международните семинари по контратероризъм, в които участват и експерти от Израел.

  „За съжаление, през последната година и половина всичко бе в застой, без възможност за развитие на различни проекти, но надявам се това скоро да приключи. Варна е доказала, че е град, който може да работи за сътрудничество във всички области на съвременното развитие на икономика, бизнес, туризъм, медицина, образование, иновации, затова се надявам, че скоро ще продължим да работим за това още по-активно“, заяви проф. Красимир Методиев.

  По-късно Н. Пр. Йорам Елрон и кметът Иван Портних поднесоха цветя пред паметника Шофар и посетиха изложба, организирана от Шалом и Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“.

  След това кметът и посланикът откриха изложбата „Цветовете на България и Израел“, дело на журналиста Ладислав Цветков, която е по повод 30 години от възстановяване на дипломатическите отношения между България и Израел. Фотографиите могат да бъдат разгледани на паната, разположени на входа на Морската градина.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg