• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Цената на меда – над 15 лева за буркан
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Pixabay

  Всекидневните валежи са засегнали добива от акация и драка, алармират пчелари във Варненско

  Медоносната година за пчеларите започна много лошо. Дъждовете сведоха до мининум добива от акациев мед. Така цената на един буркан от този вид пчелен продукт надхвърли 15 лева на дребно. А на едро се търгува по 10-11 лева за килограм.

  Всекидневните валежи освен, че попречиха на добива на мед от акация, засегнаха и пашата от драка, каза за Радио Варна пчеларят от Провадия Милен Минчев.

  Добивът на мед от акация е в пъти по-нисък от минали години, разочарован е Милен Минчев. Това веднага повиши цената му. За по-високите цени на меда обаче има и друга причина.

  Пчеларят изтъкна като проблем изчезването на пчелите или т.нар. синдром на празния кошер. Тази зима беше тежка зима. От 24 години съм пчелар и не съм ставал свидетел на такава висока смъртност, каза Милен Минчев, като уточни че е загубил само четири кошера. Към други негови колеги обаче съдбата не е била толкова благосклонна.

  Пчеларите разчитат на следващата паша – тази от липа.

  Слабият добив и лошото начало на медоносната година вдигна цената, както на едро така и на дребно. Хубав мед вече не се намира за под 10 лева килограма на дребно, категоричен е Милен Минчев.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg