• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Отличиха проф. д-р Ара Капрелян за приноса му в развитието на българо-арменските отношения
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Бележитият невролог бе удостоен със званието „Почетен член на AGBU Varna“ дни след като отпразнува 60-годишен юбилей

  Проф. д-р Ара Гарабед Капрелян е роден на 07.06.1961 г. в с. Владимирово. Завършва МУ-Варна през 1988 г. Има признати специалности по Нервни болести и Здравен мениджмънт. От 2010 г. е Началник Първа клиника по нервни болести, а от 2012 г. – Началник Направление Неврологични клиники. Проф. Капрелян е Ръководител Катедра по НБ и невронауки при МУ-Варна до 2020 г. Води обучение по неврология на студенти по медицина, дентална медицина и здравни грижи. Член е на Експертен Съвет по Неврология към Министерството на здравеопазването, НЕЛБ по НБ към БЛС и Републикандки консултант по неврология. Проф. Капрелян работи задълбочено в областта на невроонкологията, дегенеративните, възпалителните и редките заболявания на НС, епилепсията и болката. През 2013 г. е част от международен екип описал ново неврологично генетично заболяване. Има общо над 250 научни публикации, участия в учебници и монографии у нас и в чужбина. Член е на БЛС, Българско дружество по неврология (Член на УС; Председател на РК-Варна), IMAB, Balkan Medical Union (Зам. предс., Клон-България), European Academy of Neurology (член на научни панели по невроонкология и невроепидемиология), European Academy of Neuro-oncology и Movement Disorder Society. През 2012 г. е включен в сборника „Бележити българи на съвременна България“. Има номинации в класацията „Най-добрите лекари от специалност неврология“, кампанията „Лекарят, който ме вдъхновява“, награди „Благородно сърце“ и „Почетен знак със синя лента“ на МУ-Варна.

  Дни след като отпразнува своята 60-а годишнина, проф. д-р Капрелян бе удостоен с най-високото отличие на Общоарменски благотворителен съюз Парекордзаган Варна. То се връчва за изключителен принос в съхраняването и разпространяването на арменската култура и история, в синхрон с основните ценности и мисия на организацията. Отличието се дава и за лични постижения в развитието на отношенията между България и Армения.

  Общоарменски Благотворителен Съюз Парекордзаган е създаден 1906 година в Кайро. През първите години от създаването си организацията инвестира значителна част от ресурсите си в оказване на незабавна помощ в бедстващи региони по време на Геноцида срещу арменския народ в периода 1896 – 1915 г. Мисията и целите на организацията са запазването и популяризирането на арменската идентичност и наследство чрез образователни, културни и хуманитарни програми и инициативи. AGBU има активно присъствие в 31 държави и 74 града по света. AGBU Варна е един от клоновете на организацията, функциониращи в България

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg