• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  14 дни издирваха „черната кутия” на падналия изтребител
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Действията бяха прекъсвани на два пъти поради неблагоприятни условия

  Операцията на Военноморските сили по издирване на „черната кутия” на катастрофиралия изтребител МиГ-29 продължи четиринадесет дни, от 10 юни до 24 юни 2021 г. в няколко етапа. Действията бяха прекъсвани на два пъти поради неблагоприятните хидрометеорологични условия в района на Черно море.

  Последният етап на операцията започна в 23.45 ч. на 23 юни, когато минен ловец „Цибър“ напусна Пункта за базиране – Варна и извърши преход до района на инцидента с изтребителя МиГ-29 край Шабла. Екипажът на кораба, с командир капитан III ранг Мирослав Добрев, извърши предварителна подготовка на техниката и повторно обследване на района, в който бяха локализирани останките на самолета с корабния сонар. От 7.45 ч. на 24 юни, екипажа на кораба и групата от фирма „Хидроремонт ИГ“ OOД започнаха обследването на останките от самолета със специализирания дистанционно управляем подводен апарат на фирмата. „Черната кутия“ на самолет МиГ-29 е открита в 10.20 ч. на 70 м. дълбочина. В 10.40 ч. тя е извадена на повърхността и пренесена на борда на кораба. Спазени са всички процедури за съхраняването на „черната кутия“, така че да се запазят нейните данни, ако не е нарушена нейната херметичност. След завръщането на кораба в Пункт за базиране – Варна в 15.15 ч., „черната кутия“ беше предадена на разследващите органи. Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов благодари на екипажа на минен ловец „Цибър“ за отлично изпълнената задача.

  Минен ловец „Цибър“ е закупен от Кралство Белгия и приет на въоръжение в българските Военноморски сили през 2009 г. През 2020 г. ВМС придобиха още два минни ловци от същия клас „Трипарти“, които разполагат със съвременни хидроакустически станции за обследване на водното пространство и подводни телеуправляеми апарати. С придобиването на тези кораби Военноморските сили имат възможност да изпълняват успешно поставените им задачи, като доказателство за това са действията на минен ловец „Цибър“ в операцията по откриване и изваждане на „черната кутия“ на МиГ-29.

  Република България, в частност Военноморските сили е водеща страна в проекта за „Повишаване на способностите на ВМС за подводни интервенции“ (DIVEPACK), по инициатива на ЕС и постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната (PESCO). Реализацията му ще осигури придобиване на способности за изпълнение на пълния спектър от отбранителни подводни интервенции в експедиционен формат, в рамките на военни и невоенни национални или международни мисии и операции, в съответствие с изискванията на НАТО и ЕС. Изпълнението на проекта ще осигури на ВМС способности за самостоятелна продължителна дълбоководна и водолазна работа, за изпълнение на широк спектър от задачи, включително и такива, като изваждането на предмети от голяма дълбочина.

  Операцията по откриване и изваждане на „черната кутия“ на катастрофиралия МиГ-29 се осъществи с обединените възможности на Военноморските сили и фирми и ведомства от морския бранш, в навечерието на Международния ден на моряка, следващи принципа, че морето е стихия, в която всички моряци са равни и помощта е безценна.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg