Кошлуков със сигнал до международни организации след обвиненията на Минеков към БНТ

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков е изпратил сигнал до всички международни организации и институции, за обвиненията отправени от служебния културен министър Велислав Минеков, информират от държавната телевизия. 

В писмото действията на служебния министър се определят като политически и правителствен натиск, който има „смразяващ ефект“ за свободата на изразяване, редакционната независимост на медията и нарушава европейските правозащитни стандарти.

В сигнала е отбелязано, че в серия от публични изявления, включително и официална кореспонденция с БНТ и СЕМ, министър Минеков тиражира множество неверни твърдения, иска обяснения за редакционната политика, обвини БНТ в нарушение на закона и поиска оставката на генералния директор включително на политически митинг, организиран пред сградата на БНТ.

В сигнала твърденията на министъра, че БНТ е прекъснала програмата си и така е нарушила закона, за да излъчи пресконференция на ГЕРБ, са определени като неверни и се посочва: „Такова “внезапно прекъсване на програма” би било налице, ако е прекъснато излъчването на филм, спортно или културно събитие. В случая няма нищо подобно“. И се припомня, че част от пресконференцията е излъчена в актуалното публицистично предаване, в което темата за подслушванията е обсъждана и от представители на други политически сили. При спазването на законовото изискване за плурализъм екипът на предаването е преценил, че по темата за подслушванията гледната точка на другата страна – партия ГЕРБ, която не е представена в студиото, може да бъде отразена чрез включване на живо на част от пресконференцията. Отбелязан е и фактът, че другите две големи телевизии – BTV и NOVA, които са собственост на големи чужди компании, са действали по същия начин като обществената медия. Напомня се и, че решенията за съдържанието в предаванията са изцяло в свободата на редакционните екипи.

БНТ очаква адресираните институции и организации да вземат предвид това неблагоприятно развитие при формиране на оценка за състоянието на медийната свобода в България и да съдействат за защитата на свободата на изразяване и редакционната независимост на обществените медии в нашата страна.

Сигналът е изпратен до Европейския парламент и Европейската комисия, както и до европейски правозащитни институции и организации, Съвета на Европа, ОССE, както и до дипломатическите представителства на страните от ЕС и на САЩ в София.