• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Димитър Димитров, ЦИК: В гласуването с машина има много спорни елементи
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Никой не може да изключи технически блокажи на устройствата за гласуване, смята изборният експерт

  Това, което се случва в ЦИК, е пряк резултат от тази истерична десетдневка в 45-тия парламент. Така коментира твърденията за разногласия в комисията изборният експерт и член на ЦИК Димитър Димитров, който беше гост в “Денят започва” по БНТ с Георги Любенов.

  Според него, около 7-8% от тези, които гласуват в секции с по-малко от 300 избиратели по списък, ще могат да упражнят вота си на хартия, което е много малък дял.

  В гласуването с машина има много спорни елементи, смята Димитров.

  В Конституцията е записано, че трябва да имате равноизбирателно право и според мен няма как да бъде равно, ако достъпът до него е различен, коментира Димитров.

  Никой не може да изключи технически блокажи на устройствата и тогава ще се ползват хартиени бюлетини, обясни той.

  Сагата между ЦИК и “Сиела Норма” още не е приключила, тъй като ние още не сме заплатили стойността на услугата, която сме получили. Между другото ние директно се опитахме да контактуваме със “Смартматик”, обясни Димитров.

  Около 4200 лв. е цената на бройка от допълнителните 1637 машини, като е изкупено цялото налично количество. Тези пари ще се заплатят на фирмата авансово на 100 % от държавата, допълни Димитров.

  Надявам се Народното събрание, което ще изберем в тези избори, да има малко повече време и да се заеме по-системно с решаването на въпросите за машинното гласуване, каза още Димитров.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg